Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Stad zoekt plekken voor tijdelijke woningen

Zoetermeer begint een zoektocht naar plekken voor tijdelijke woonruimte. Bij dit zogenoemde  ‘flexwonen’ kan zowel de woning zelf als de plek waar die staat tijdelijk zijn. 

De tijdelijke woningen kunnen een snelle oplossing zijn voor het woningtekort, stelt het CDA dat het initiatief nam voor dit voorstel. De woningen zijn vooral handig voor mensen die acuut onderdak nodig hebben, en genoegen nemen met een tijdelijk onderdak of zelfs alleen maar een korte periode een woning nodig hebben. Wie  een flexwoning betrekt behoudt zijn inschrijfduur voor een sociale huurwoning. In principe kan iemand een flexwoning voor maximaal twee jaar huren.

Starters

Een meerderheid van de gemeenteraad besloot gisteravond het stadsbestuur opdracht te geven op zoek te gaan naar plekken in Zoetermeer waar de tijdelijke woningen kunnen komen. Een reden daarvoor is dat het nog niet zo vlot met de bouw van de 10.000 woningen die de stad wil bouwen.

Als mogelijke huurders ziet de gemeenteraad starters, mantelzorgers die tijdelijk op een andere plek moeten wonen om een dierbare tot steun te kunnen zijn, statushouders, mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen, mensen die na een scheiding snel een ander huis zoeken en mensen met een nieuwe baan uit een andere stad.

Kwijt

Voor de bouwers van de woningen wil de gemeenteraad zekerheid bieden dat ze hun woningen voor langere tijd in de stad kwijt kunnen, al is dat niet per se op steeds dezelfde locatie. 

Het stadsbestuur moet komend jaar met een lijst van plekken bij de gemeenteraad terugkomen, en de voorwaarden die daar bij horen. 

14 miljoen

Het voorstel voor flexwoningen maakte deel uit van een reeks moties bij de raadvergadering over de begroting voor volgend jaar. De stad moet flink bezuinigen vanwege onder meer de flink opgelopen kosten voor jeugdzorg en Wmo. In het voorjaar besloot de raad al tot een bezuiniging van 14 miljoen euro en die werd gisteravond door een raadsmeerderheid bekrachtigd. Alle oppositiepartijen stemden tegen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer