Volledig scherm
Steven Heppener is aan het trainen voor zijn recordpoging. © Frank de Roo

Steven (15) jaagt op wereldrecord op Zoetermeerse kartbaan: 734 kilometer in 24 uur

Binnen 24 uur 734 kilometer indoor karten. Dit wereldrecord wil Steven Heppener binnenkort verbreken op de Zoetermeerse kartbaan van Game City. 

De jonge kartrijder uit  Alphen doet zijn recordpoging op 20 januari op de kartbaan aan de Wattstraat om geld in te zamelen voor Het Vergeten Kind. Dit goede doel zet zich in voor de 50.000 kinderen in Nederland die geen vaste thuis hebben. ,,Ik wilde altijd al iets doen voor het goede doel, maar ik had nooit verwacht dat het zo’n groot evenement ging worden”, zegt de 15-jarige Alphenaar. ,,Ik heb het zelf goed thuis. Ik vind het rot dat dat niet voor ieder kind vanzelfsprekend is, want anderen verdienen ook een warm thuis.’’

10.000 euro

Het huidige record staat op naam van de Amerikaan Trey Shannon. In 2014 reed hij 733.58 kilometer op een indoor kartbaan. Dat record moet Heppener dus zien te verbreken.

Geld inzamelen én het wereldrecord verbreken vergt toch meer voorbereiding dan Heppener dacht. Hij traint nu al meer dan een jaar voor de recordpoging. ,,Ik ga vier keer per week naar de sportschool om aan mijn conditie te werken. Dat heb ik nodig om zo lang in de kart te zitten, want ik kan tijdens mijn recordpoging maar drie keer een pauze van een uur nemen.’’

Examenjaar

Ondertussen zit Heppener ook nog in zijn examenjaar van het vmbo. Hij rijdt sinds twee jaar kartwedstrijden en omschrijft z’n rijstijl als agressief en verdedigend. ,,De snelheid die je met de kart kan maken en de mogelijkheid om je tegenstander in te halen, maken het karten leuk. Bij de kampioenschappen van Nederland-België, ben ik zelfs op de vierde plek geëindigd’’, zegt hij vol trots.

Quote

Er komen ook een paar BN’ers optreden om er een echt feest van te maken

Speciaal voor het evenement trekt de kartrijder een zelf ontworpen geel-blauwe overall aan. Toevallig zijn de teamkleuren ook de kleuren van Zoetermeer.,,Mijn kartteam rijdt met blauwe frames en gele stickers op de karts, deze kleuren vind ik goed bij elkaar passen.” 

Supporters

Volledig scherm
Karter Steven Heppener. © Peter Franken

Zijn teamgenoten rijden op 20 januari een paar rondjes mee. ,,Dit maakt het leuk voor de mensen aan de kant om naar te kijken.’’ Heppener hoopt dat er veel supporters langs de zijlijn staan en ook op het moment zelf gaan doneren. ,,Er komen ook een paar BN’ers optreden om er een echt feest van te maken.’’

Kartbaan GameCity helpt Heppener zo veel ze kan. ,,Het is bijzonder dat een 15-jarige die eigenlijk alles heeft zo aan andere denkt. dat spreekt mijn moederhart aan”, zegt Marjolein van der Meer van GameCity. Heppener kwam in Zoetermeer terecht omdat daar nog op benzine wordt gereden. ,,Dat is een vereiste voor de recordpoging. En hij mag in die 24 uur één keer kort op een reserve-kart stappen om bijvoorbeeld een reparatie aan zijn kart uit te voeren. Onze werkplaats is nu bezig twee van onze karts helemaal na te kijken.”

Heppener gaat maandag 20 januari om 09.00 uur van start en na een lange nacht hoopt de bestuurder dinsdagochtend om 09.00 uur meer dan 734 kilometer te hebben gereden op de Zoetermeerse baan. GameCity is die hele nacht geopend en maandagavond treden zangers op.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer