Volledig scherm
© Ron Jenner

'Straks is er een goedlopende mall en zitten wij in de ellende'

Er is al veel verkeer in de Schouwen- en Hovenbuurt. En parkeren is er bepaald geen eitje. Als de Holland Outlet Mall er nog bijkomt, zal die situatie verergeren, vrezen bewoners. Ze lopen met wethouders en deskundigen door de wijk om de situatie in kaart te brengen. 'Schouwen' heet dat.

Quote

Alles rijdt en loopt door elkaar heen. Het geeft een goed beeld van hoe de situatie nu is

Wethouder Rosier

Het weer zit ontzettend mee, dus uren lopen door de Schouwen- en Hovenbuurt in de Leyens is geen straf. Zelfs op het late tijdstip - om elf uur in de avond - zijn er genoeg genodigden. De afgelopen week zijn de meeste schouwen geweest, dit weekeinde volgen de laatste van in totaal 28.

Wethouders Rosier en Van Leeuwen lopen af en toe ook mee. Zij zijn fervent voorstander van de komst van de Holland Outlet Mall. In hun schouwgroepjes treffen zij veel bewoners die niet eens zo zeer tegen de HOM zelf zijn, maar wel tegen de overlast die zo'n centrum kan veroorzaken. Want één ding staat vast er is nu al veel verkeer in de wijken.

Wethouder Rosier kan daar niet omheen. ,,Natuurlijk wisten we dat al, maar als je hier staat valt het echt heel erg op: voetgangers, fietsers, auto's en bussen. Alles rijdt en loopt door elkaar heen. Het geeft een goed beeld van hoe de situatie nu is."

Met name rondom de wijkontsluiting Ondineschouw/Europaweg en bij de rotonde bij restaurant-hotel De Sniep is het erg druk. Willem Mak, een van de Vialis-verkeerskundigen die zijn ingehuurd, legt uit waar zij specifiek naar kijken. ,,Wachttijden voor een verkeerslicht en de doorstroming. En we kijken hoe de situatie kan worden verbeterd, bijvoorbeeld door het anders afstellen van verkeerslichten."

Bij de Ondineschouw ziet hij dat er soms zes en soms slechts drie auto's de Europaweg opschieten als het licht op groen staat. Bewoners staan op dit punt vaak twee minuten te wachten voordat ze het gaspedaal mogen indrukken. Tot grote ergernis. Opstoppingen zijn hier aan de orde van dag.

Volledig scherm
© Ron Jenner
Quote

Alle steden streven ernaar de auto uit de binnenstad te weren en hier halen ze ze juist naar binnen

Ruud van der Gaag

Fijnstofuitstoot
Ruud van der Gaag uit de Esmoreitschouw heeft al vaak als bewoner het woord gevoerd in de gemeenteraad. Met medebewoners heeft hij onder andere bereikt dat de fijnstofuitstoot de komende vijf jaar zal worden gemeten. ,,Ik begrijp de gemeente niet. Alle steden streven ernaar de auto uit de binnenstad te weren en hier halen ze ze juist naar binnen. Ik ben niet tegen de HOM, maar ik ben wel bang voor de gevolgen, voor de parkeerproblemen die zo'n winkelcentrum kan geven in onze wijk. Daarom loop ik actief mee bij de schouw."

Parkeren is een groot probleem in de Schouwenbuurt. Het bedrijf Teleperformance wordt als boosdoener aangewezen. ,,We hebben een blauwe zone, maar een medewerker van dat bedrijf komt net voor de parkeertijd om is met een bos autosleutels naar buiten en draait bij alle auto's van werknemers de blauwe parkeerschijven door. Het is ook niet zo dat ze om vijf uur de wijk uit zijn, want dit bedrijf werkt voor bedrijven als Bol.com, Ziggo. Die zijn bijna 24 uur in touw", aldus Van der Gaag.

De gemeente erkent dat dit niet door de beugel kan en controleert er nu strenger. ,,Maar daar hebben ze weer wat op gevonden; ze rijden nu achteruit en zetten de auto twee plekken verder. En dat mag."

Op deze manier is parkeren gratis, terwijl de parkeergarages van het Woonhart voor zestig procent leegstaan. Een parkeerkaart voor de garage voor een jaar kost duizend euro per persoon. Om het Woonhart heen is het betaald parkeren. Het is dus niet gek dat werknemers van een bedrijf als Teleperformance een goedkope oplossing zoeken in de wijk.

Meneer Steenbergen uit de Carmenschouw heeft de gemeente 'wel 23 suggesties' gegeven om het parkeerprobleem in zijn wijk aan te pakken. ,,Maak van dat betaald parkeren bij de Ondineschouw een blauwe parkeerzone. Dan kunnen die werknemers daar staan. En in onze wijk een rode zone, zodat dan uitsluitend vergunninghouders er mogen parkeren."

Volledig scherm
Het drukke kruispunt bij de Aziëweg, Europaweg en Australiëweg. © Gemeente Zoetermeer
Quote

Via de rotonde bij De Sniep komt het bouwver­keer binnen en wij moeten met z'n allen erin en eruit via de Ondine­schouw

Meneer Steenbergen

Tekort
Het zou ook een oplossing bieden voor de vele bezoekers die in de wijk staan. Er wordt gesport in een zaal aan de Carmenschouw, op zondag zit de Chinese kerk in de Antigoneschouw bomvol en bezoekers van hotel-restaurant De Sniep zorgen bij evenementen en bruiloften voor een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen. ,,Tel alles bij elkaar op en je snapt dat het druk is in de wijk", aldus Steenbergen.

Hij vreest dan ook voor de komst van de HOM. ,,Twee jaar lang zal het een drama zijn om onze wijk in- en uit te rijden. Via de rotonde bij De Sniep komt het bouwverkeer binnen en wij moeten met z'n allen erin en eruit via de Ondineschouw. Dat duurt minstens een jaar. Daarna krijg je allemaal aannemersbusjes die in je wijk parkeren. En de garages zijn ook niet meteen klaar. Dus heb je dadelijk een goedlopende mall en wij alleen maar ellende."

Woensdag worden in het Erasmus College in de grote zaal alle conclusies besproken. Iedereen is welkom vanaf 18.45 uur. Aan suggesties en oplossingen van bewoners wordt die avond ook aandacht besteed.

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (71%)
  • Geen mening (0%)
2830 stemmen