Clun Magnum onder vuur aan de van der Hagenstraat in Zoetermeer
Volledig scherm
PREMIUM
Clun Magnum onder vuur aan de van der Hagenstraat in Zoetermeer © Ron Jenner Fotografie

Strenge maatregel tegen malafide horeca gaat volgende week in

Vanaf volgende week vrijdag worden strengere eisen gesteld aan ondernemers die een nieuw horecabedrijf willen beginnen in Zoetermeer. Zo moeten ze in het vervolg eerst een exploitatievergunning aanvragen, alvorens de deuren te openen. Deze vergunning is een nieuw wapen in de strijd tegen malafide horeca in de stad.

In november ging de gemeenteraad akkoord met invoering van een exploitatievergunning voor horecabedrijven. Een datum voor invoering was er nog niet, die werd overgelaten aan b en w. Dat wordt vrijdag 15 maart, heeft burgemeester Charlie Aptroot bekendgemaakt.

De gemeente laat vanaf die datum ook de financiële integriteit van elke aanvrager van een exploitatievergunning screenen door het landelijke Bureau Bibob. Dit om bijvoorbeeld het witwassen van crimineel geld tegen te gaan.

De exploitatievergunning geeft burgemeester Aptroot meer grip op horecazaken die in overtreding zijn. Aptroot kan nu enkel de Drank- en Horecawetvergunning intrekken. De ondernemer kan dan geen alcohol meer schenken, maar wel open blijven. De exploitatievergunning biedt de burgemeester echter de mogelijkheid de zaak voor onbepaalde tijd of zelfs definitief sluiten.

De vergunning is niet nodig voor winkels met een koffiehoekje en ook niet voor musea, zorginstellingen, kantines en begraafplaatsen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer