Volledig scherm
Een speciaal shuttlebusje brengt de studenten naar de afgelegen DIF. © Nico Schouten

Studenten komen vanuit het hele land naar Zoetermeer, en dit is waarom

De Dutch Innovation Factory, beter bekend als DIF, komt meer en meer tot leven. Hoe dat kan na al die jaren in de vroegere Zoetermeerse margarinefabriek? Steeds meer hbo-studenten volgen hun ICT-opleiding bij De Haagse Hogeschool, gevestigd in de DIF.

Ze komen vanuit het hele land naar Zoetermeer voor een ict-opleiding in de DIF, gelegen op het Dutch Innovation Park. De plek waar ict-bedrijven, -studenten, overheid en onderzoek onder één dak zitten.

,,Het aantal studenten is de afgelopen jaren met ongeveer een kwart toegenomen. We zitten nu in totaal op meer dan 700 studenten”, vertelt Dave Stikkolorum, teamleider HBO-ICT van De Haagse Hogeschool in Zoetermeer. ,,In september verwachten we een instroom van zo’n 150 tot 180 nieuwe studenten. We willen zelfs groeien naar een totaal van 1000. Daar is genoeg ruimte voor. Aan de andere kant willen we wel kleinschalig blijven.”

Win-winsituatie

Volgens Stikkolorum kan het aantal studenten in de DIF blijven groeien door de toenemende vraag vanuit de markt in it-stad Zoetermeer, met meer dan 500 it-bedrijven en het hoogste percentage werkgelegenheid in deze branche. Veel van die bedrijven zijn gevestigd in de DIF, dé digitale speeltuin van de regio. ,,In de DIF krijgen studenten direct de kans om aan te haken bij het bedrijfsleven. Ze gaan hier studeren, maar vinden vaak binnen het gebouw ook een stage of bijbaan. Het is een win-winsituatie voor de bedrijven en studenten.”

Quote

Zoetermeer kan niet meer zonder

Jan Iedema

Halverwege het jaar kiezen de studenten de opleidingsrichting waarin zij verder willen. Innovative Development is een nieuwe studierichting die studenten trekt vanwege de vrije keuze-route. ,,Op basis van talent en interesse geven studenten zelf hun onderwijsroute vorm. Het is een soort grabbelton met competenties die zij moeten behalen. Hiermee kunnen we goed inspringen op de actualiteiten van de markt. De ict-wereld verandert elke dag. Daarbij speelt het samenwerken met bedrijven in de DIF en het Dutch Innovation Park een belangrijke rol.”

Spin

Wethouder Jan Iedema omschrijft het Dutch Innovation Park als ‘het lijf van een spin met poten die de stad in- en uitgaan’. ,,Het onderwijs gaat steeds meer naar buiten om samen met het bedrijfsleven en inwoners uitdagingsgericht te onderzoeken en te leren.” Daar zijn fraaie termen voor: Innolabs en Living Labs. Studenten werken samen met bewoners, ondernemers en ambtenaren aan stedelijke uitdagingen.

Iedema benadrukt het belang van de ict-studenten voor het Dutch Innovation Park én de stad. ,,Er zijn steeds meer activiteiten in de DIF, zoals congressen en andere evenementen. Het vormt het bruisende hart van het Innovation Park, dat flink in ontwikkeling is. We hebben er met z’n allen de schouders onder gezet en kunnen na zeven jaar spreken van een succes. Máár we zijn nog lang niet klaar. We willen nog meer bedrijfsvestigingen en als kers op de taart: woningen, zowel short stay- als studentenwoningen. De Dutch Innovation Factory en het Dutch Innovation Park spelen een belangrijke rol in de stad. Het is een motor voor de huidige economie én de toekomst. Zoetermeer kan niet meer zonder.”

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer