Volledig scherm
© ANP

Subsidie voor aardgasvrij Palenstein is 'erkenning en opsteker'

Wethouder Robin Paalvast (Energietransitie) is blij met de subsidie van 6,6 miljoen, die Zoetermeer krijgt als bijdrage in het aardgasvrij maken van de wijk Palenstein. 

Volledig scherm
Robin Paalvast, wethouder Energietransitie Zoetermeer © Jenner Ron

,,Een erkenning van onze voorloperspositie en een enorme opsteker voor alle partijen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet om van Zoetermeer een koploper te maken op het gebied van het verduurzamen van woningen'', aldus wethouder Paalvast.

De subsidie zal worden gebruikt om 1117 hoogbouwwoningen rond het nieuwe winkelcentrum Palenstein én twee gemeentelijke gebouwen aan te sluiten op een lokaal, collectief WKO-warmtenet (warmte-koude opslag). Met de extra bijdrage kan dit WKO-warmtenet direct vanaf de start helemaal aardgasvrij worden gemaakt. Zonder de subsidie van het rijk zou Palenstein nog een aantal jaren - gedeeltelijk - met aardgas moeten worden bijgestookt.

De twee betrokken woningbouwcorporaties, De Goede Woning en Vidomes, zijn verheugd over deze meevaller.

Goede stap

,,Het biedt kansen om een goede stap te maken met het aardgasvrij maken van Palenstein, waar we al zo voortvarend mee aan de slag zijn”, aldus Mariëtte Heemskerk, directeur-bestuurder bij De Goede Woning.

Het plan van aanpak en de aanvraag voor de subsidie zijn resultaten van het in 2016 vastgestelde programma Duurzaam en Groen Zoetermeer en de in maart 2017 ondertekende Green Deal.

De gemeente, netbeheerder Stedin en de woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes werken in deze Green Deal om een aardgasvrij Palenstein te kunnen realiseren. Plan is uiterlijk in 2040 klaar te zijn.

Ministerie

De subsidie is onderdeel van het programma Aardgasvrije Wijken van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met het programma wil het ministerie, via zogeheten proeftuinen, kennis verkrijgen over het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken. Gemeenten konden hiervoor een wijkplan indienen. Van de 75 gemeenten die hieraan meededen, zijn er ongeveer twintig beloond.

Bij de beoordeling werd onder meer gelet op geografische spreiding en variatie in techniek en aanpak. Op die manier wil het ministerie proberen zoveel mogelijk te leren van deze proeftuinen. Wat de doorslaggevende argumenten zijn geweest voor toekenning aan Zoetermeer is nog niet duidelijk. Het ministerie maakt dit maandag bekend.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer