Tattoo op 'biechtstoel' van De Werd

VideoEen plaatje op de huid zetten en een praatje beginnen. Dat is de passie van Erwin de Werd.

Wie een van de twee tatoeagestudio's van De Werd in Zoetermeer binnenloopt, staat midden in het droomwereldje dat hij al sinds zijn kindertijd nastreeft. Levensgrote beelden van superhelden uit Amerikaanse stripverhalen, rijen elektrische gitaren aan de muur, spannende posters van zijn favoriete rockbands: het zijn de ideale tienerkamers en de inmiddels 49-jarige tatoeëerder koestert ze. De zaken gaan bij De Werd inmiddels zó goed, dat hij een wachtlijst heeft van vijftien maanden. Maar als het je lukt om een afspraak te maken mag je plaatsnemen in de Rolls Royce onder de tatoeagestoelen. Het kolossale gevaarte van kunstleer staat in een speciale ruimte, met op de achtergrond een gigantische poster van een groepje actiehelden. 

Onder het zoemen van de naald wordt de focus verlegd en dan ontstaat er vanzelf een goed gesprek, ontdekte De Werd. ,,De mensen komen hier soms echt voor een wellnessdagje pijn lijden'', zegt hij lachend. Die gesprekken gaan over van alles. Over gedoetjes op het werk, over het dagelijkse leven of over grappige, ontroerende maar altijd persoonlijke dingetjes. Zo is zijn tatoeagestoel meteen ook een biechtstoel. 

Dat bracht hem op een idee. Al die verhalen die hem worden toevertrouwd terwijl hij met inkt aan de slag is, vragen erom verder te worden verspreid. Dus opende De Werd een eigen YouTube-kanaal. Daar plaatst hij, als zijn klanten toestemming geven uiteraard, filmpjes waarin je sprongsgewijs een tatoeage ziet ontstaan, terwijl hij zijn klanten al doende interviewt. Zo'n filmpje duurt gemiddeld zeven minuten, maar in werkelijkheid is De Werd urenlang bezig met zijn klanten. Eén sessie duurt maximaal vijf uur en voor sommige tatoeages moet een klant zelfs acht keer terugkomen.

Volledig scherm
Erwin de Werd aan de slag. ,,Stella’’, riep hij op een avond, ,,ik word tatoeëerder.’’ © Ron Jenner Photo Graphic Design

Tatoeages

Quote

Ik ben een bevoor­recht mens

Erwin de Werd

Zeven jaar geleden was De Werd het opeens zat. ,,Stella", riep hij op een avond tegen zijn vrouw, ,,Ik word tatoeëerder." Dat besluit kwam niet helemaal uit de lucht vallen. Op dat moment had hij zelf nog geen tatoeages, maar: ,,Ik speelde in rockbandjes, dus ik was al omringd door lui met tatoeages." 

Als tatoeëerder moet je natuurlijk wel kunnen tekenen. Dat was voor De Werd geen probleem. Hij verdiende al de kost als illustrator. Rick de Kikker, de beroemde mascotte van Duinrell, is een ontwerp van hem. ,,Ik tekende van alles. Voor Ouwehands Dierenpark decoreerde ik dierenverblijven en beschilderde ik de achterwanden.'' Ook maakte hij veel illustraties voor de vastgoedmarkt. Werd er weer ergens een huis of gebouw gepland, dan zorgden zijn tekeningen ervoor dat de mensen, nog voor de eerste steen gelegd werd, al een indruk kregen. Maar na verloop van tijd ging het hem tegenstaan. ,,Ik moest voortdurend tegen deadlines aanwerken om vervolgens maandenlang achter mijn geld aan te bellen. Een slechte combinatie'', constateert De Werd nu. 

Maar wat vooral meespeelde, is dat hij een echt mensenmens is. ,,Tekenen en schilderen vind ik nog steeds leuk hoor. Dat doe ik in mijn vrije tijd. Ik ben erg begaan met mensen, maar ik zat altijd in mijn eentje in mijn studiootje achter de tekentafel met de televisie aan. Nu ben ik met mensen aan het werk.'' Dat geluk stralen zijn tattooshops ook uit, vindt hij. Dat voelen zijn klanten ook. En dan hoef je niet eens van rockmuziek te houden of bekend te zijn met superhelden die regelmatig in de bioscoop te zien zijn.

Bevoorrecht

Volledig scherm
De Werd aan het werk. © Ron Jenner Photo Graphic Design

,,Ik ben een bevoorrecht mens'', constateert De Werd tevreden. Met zijn vrouw Stella aan het roer van de twee studios kunnen hij en vier andere tattoo-artists die er inmiddels onderdak hebben gevonden, zich helemaal richten op waar ze goed in zijn. ,,Ik heb vijf agenda's, op papier", wijst Stella naar de opengeslagen boekwerken die keurig naast elkaar liggen. ,,Het zijn creatievelingen, dus bewaak ik hier het overzicht." Creatief en chaotisch zoals dat gaat bij scheppende mensen, maar wel gericht op kwaliteit en ethiek, stelt De Werd. Zo kwamen de andere vier tatoëeerders aan boord omdat ze overtuigende portfolio's met prachtig tekenwerk konden laten zien. Wie niet op De Werd kan of wil wachten, kan bij een van hen terecht. 

Laatst kwam Voedsel en Warenautoriteit onaangekondigd langs voor een controle. Dat juicht Erwin de Werd toe. En als er een jongere binnenkomt die een tatoeage wil lateh zetten op een al te zichtbare plaats, wordt hem of haar dat afgeraden. ,,Wij adviseren dan om een plek op het lichaam te kiezen die je bijvoorbeeld kunt bedekken.''

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer