Volledig scherm
Bij het ongeluk op de Zwaardslootseweg raakte de bestuurder van de scootmobiel gewond. © Regio 15

Te weinig verkeersregelaars voor handen voor storing Europaweg

Als opnieuw verkeerslichten uitvallen op een groot kruispunt wil Zoetermeer te allen tijde verkeersregelaars voorhanden hebben. Maandag lukte het de gemeente niet om verkeersregelaars te krijgen op de kruising Europaweg-Zwaardslootseweg.

De verkeerslichtinstallatie haperde afgelopen weekend en viel maandagochtend in de spits opnieuw uit. Ondanks pogingen om verkeersregelaars op te roepen om het verkeer op de drukke kruising in goede banen te leiden, lukte het niet die te vinden. Ondertussen werkten technici druk aan het probleem van de uitvallende verkeerslichten. Wrang genoeg gebeurde vlak voordat dat werd opgelost een ongeluk op de kruising. Bij die aanrijding tussen een auto en een scootmobiel raakte de bestuurder van de scootmobiel gewond. Omwonenden en getuigen klaagden over de verkeersonveilige situatie dat weekeinde.

,,We willen graag herhaling voorkomen," zegt een woordvoerder van de gemeente Zoetermeer. ,,Het was een uitzonderlijke situatie. We kregen zaterdagmiddag rond half een de melding dat de verkeerslichten waren uitgevallen. Toen is een technicus opgeroepen. Er was blijkbaar meer aan de hand, want gedurende het weekend is het systeem verschillende keren uitgevallen en gerepareerd. Ook in de nacht van zaterdag op zondag is nog aan de installatie gewerkt."

'Geen mensen beschikbaar’

Zondagavond leek het probleem verholpen, maar maandagmorgen tijdens de ochtendspits kreeg de gemeente opnieuw melding dat de verkeerslichten niet werkten.

,,Die ochtend rond 07.15 uur hebben we contact opgenomen met het bedrijf waarmee wij een contract hebben voor verkeersregelaars op afroep. Helaas waren er door andere klussen geen mensen beschikbaar. Onze achtervang is dan een onderhoudsaannemer. Die had op dat moment maar twee mensen beschikbaar en dat is te weinig voor deze kruising. We zaten met onze handen in het haar. Maar inmiddels was de ochtendspits voorbij en was al een monteur bezig met de storing. De installatie heeft maandag weliswaar het grootste deel van de dag gewerkt, maar was rond 15.45 uur pas volledig storingsvrij.”

De gemeente zoekt nu uit hoe ze onder alle omstandigheden toch een beroep kan doen op voldoende verkeersregelaars. ,,We nemen veiligheid serieus, elke onveilige situatie is er een te veel.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer