Volledig scherm
Vader en zoon René van Doorn werden 25 april geliquideerd. © AD

Tien maanden geëist voor in brand steken vluchtauto na dubbele liquidatie

Het OM eist een celstraf van tien maanden tegen een 29-jarige Rotterdammer die de vluchtauto in de brand zou hebben gestoken die werd gebruikt na de liquidatie van vader en zoon Van Doorn in Zoetermeer op 25 april 2017. De Opel Corsa werd na de aanslag door de daders van de aanslag geroofd in Zoetermeer van een echtpaar.

Enkele uren later, omstreeks half vier ’s middags, werd deze vluchtauto brandend teruggevonden bij een speelveldje in Rotterdam, aan de Statenweg. Het terrein moest worden afgezet vanwege explosiegevaar. De politie hield de 29-jarige Rotterdammer aan, die in een blauwe Volkswagen Golf het veldje passeerde. Omstanders hadden de brandstichter in dezelfde soort auto zien wegrijden. Bovendien leek het nummerbord van de auto van de Rotterdammer op het nummerbord van de auto van de brandstichter.

Hasj

Volledig scherm
Archiefbeeld: De vluchtauto werd brandend teruggevonden bij een speelveldje in Rotterdam, aan de Statenweg. © Politie

De 29-jarige Rotterdammer ontkende vandaag bij de Haagse rechtbank dat hij de in Zoetermeer geroofde vluchtauto had aangestoken. “Ik ben met dingen geassocieerd waarmee ik niets heb te maken”, zei hij tegen de rechters, met een verwijzing naar de dubbele liquidatie in Zoetermeer. Hij kwam toevallig langs de brandende Opel Corsa, op weg naar huis, nadat hij in een coffeeshop hasj had gekocht, zei hij.

De rechtbank hield hem echter voor dat zijn auto de bewuste middag meerdere malen in de buurt van de Statenweg is gesignaleerd en dat een zendmast een signaal van zijn telefoon heeft opgevangen. Ook kocht hij die middag bij een tankstation een jerrycan. Toen hij door de politie werd aangehouden zou hij een portiek ingevlucht zijn en daar zijn mobiele telefoon hebben verborgen.

Pepperspray

Volgens de officier van justitie moet daarom worden geconcludeerd dat de Rotterdammer de vluchtauto in brand heeft gestoken. “Hij moet daarbij aanwijzingen van anderen gehad hebben”, aldus de officier. Volgens de aanklager staat niet vast dat de verdachte wist dat de Opel Corsa was gebruikt als vluchtauto na de dubbele liquidatie in Zoetermeer. Volgens het OM heeft de Rotterdammer zich ook schuldig gemaakt aan het bezit van drugs, een busje met pepperspray en twee patronen.

Uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer