Wie wordt de opvolger van burgemeester Charlie Aptroot?
Volledig scherm
Wie wordt de opvolger van burgemeester Charlie Aptroot?

Tien mannen en één vrouw in race voor burgemeesterschap Zoetermeer

Elf mensen willen burgemeester van Zoetermeer worden: tien mannen en één vrouw. De commissaris van de Koning laat uitzoeken welke gevolgen de coronamaatregelen hebben voor de sollicitaties.

Dat maakte de provincie Zuid-Holland vandaag bekend. Sollicitanten  konden zich tot  afgelopen vrijdag melden. Tien mannen en een vrouw, in leeftijd variërend van 35 tot 60 jaar, toonden hun belangstelling door een brief te sturen naar commissaris van de Koning Jaap Smit. Zeven van hen hebben al ervaring in het openbaar bestuur. 

Geheim

Uit die stapel moet Smit de beste kandidaten selecteren. Hij vraagt referenties op en voert de eerste gesprekken. Daarna overlegt hij met de Zoetermeerse vertrouwenscommissie van raadsleden. Die voert op haar beurt ook vertrouwelijke gesprekken met de kandidaten. Daarna volgt een geheime voordracht van twee kandidaten door de gemeenteraad, waarvan één de voorkeur heeft.

Zoetermeer heeft een nieuwe burgemeester nodig omdat Charlie Aptroot maandag met pensioen gaat. Hij wordt dit jaar 70. Aptroot wordt tijdelijk vervangen door Jan Pieter Lokker. Die maakt plaats voor de nieuwe burgemeester die waarschijnlijk 1 oktober aantreedt.

Corona

Of die datum kan worden gehaald is nog de vraag, de commissaris van de Koning laat nog uitzoeken in hoeverre de huidige coronamaatregelen gevolgen kunnen hebben voor het verloop van de sollicitatie- en benoemingsprocedure. Hij praat daar over met het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn verwachting is dat het ministerie nog deze week reageert en dat hij dan met de vertrouwenscommissie het vervolg kan bespreken.

Geheimhouding of niet, één sollicitant is al wel bekend. De partij Direkte Democratie Nederland liet eerder al weten dat partijvoorzitter Dennis Geurten (58) solliciteert op de post. Volgens de partij is de aanmelding ‘ontvangen en bevestigd’. De Zoetermeerder wist bij de laatste raadsverkiezingen geen zetel binnen te slepen.

Quote

De commissa­ris van de Koning laat nog uitzoeken in hoeverre de huidige coronamaat­re­ge­len gevolgen kunnen hebben voor het verloop van de sollicita­tie en benoemings­pro­ce­du­re.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer