Volledig scherm
Bibliotheek aan Oosterheemplein. © Jacques Zorgman

Twee vestigingen van bibliotheek moeten weg

Twee van de drie vestigingen van de bibliotheek in Zoetermeer moeten de komende jaren volgens de Perspectiefnota 2020 sneuvelen. De sluiting van de locaties Nathaliegang en Oosterheemplein zou uiteindelijk een jaarlijkse besparing moeten opleveren van een kwart miljoen euro. De bibliotheek zelf is kritisch.

In het voorstel blijft alleen bibliotheek Forum Library op het Stadhuisplein open. De wijkvestigingen Rokkeveen aan Nathaliegang en Oosterheem aan het gelijknamige plein zouden respectievelijk in 2021 en 2022 moet sluiten. Hiervoor in de plaats zouden bibliotheken deels naar scholen worden verplaatst en komt er een 'mobiele dienstverlening'.

,,Wat dat laatste betekent is onduidelijk'', laat bibliotheekdirecteur Joke Mos weten. ,,Het plan is in de nota financieel onvoldoende onderbouwd. Het blijft vrij onduidelijk." Daarnaast is de bibliotheek niet op de hoogte gesteld van het plan. ,,We zagen het voor het eerst in de nota zelf. De manier waarop dit is gegaan is jammer'', laat Mos weten.

Kritisch

Niet alleen de bibliotheek zelf is kritisch op dit plan. Vooral Zó Zoetermeer! is fel tegen. Die partij ziet liever museum De Voorde sluiten dan de bibliotheekvestigingen. Ook Juliette Meurs-Troch van Zoetermeer Vooruit trekt de alternatieven in twijfel: ,,Bibliotheken op scholen zijn in beginsel een mooi idee, maar ze zijn niet erg toegankelijk. Denk aan mensen in een rolstoel of met een rollator. Daarnaast is niet iedereen digitaal vaardig." Meurs-Troch oppert een rijdende bibliotheek: een busje dat op toegankelijke plekken staat, zoals bij supermarkten.

Jordy Boerboom, fractievoorzitter van GroenLinks, is milder. Hij vindt het 'lastig' dat de vestigingen moeten sluiten. ,,Maar het is ook een gelegenheid om een slag te maken. Het zou mooi zijn als de bibliotheek zich straks vestigt in een wijkontmoetingsplek. Dus geen grote uitgiftelocatie maar een kleinere opzet op een plek waar men elkaar treft.‘’

Hilbrand Nawijn van LHN is positiever: ,,Vervelend, maar mensen kunnen gewoon nog terecht bij de centrale bibliotheek op het Stadhuisplein.‘’

Joke Mos ziet het anders: ,,Wij willen graag constructief in gesprek met de gemeente, net als voorheen.‘’

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

  • Eens (25%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (3%)
1897 stemmen