Twee Zoetermeerders aangehouden voor voorbereiding terroristische aanslag in Nederland

VideoTwee Zoetermeerders van 20 en 34 jaar oud zijn gisteren aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag. De aanslag had vermoedelijk aan het einde van dit jaar in Nederland moeten plaatsvinden. 

Wat precies het doelwit had moeten zijn, is nog niet duidelijk. De mannen zouden daar bomvesten en autobommen bij willen gebruiken. Bij de verdachten werden geen vuurwapens of explosieven gevonden, wel vond de politie boven een plafond in het huis van een van hen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten. 

Begin oktober werd al een strafrechtelijk onderzoek gestart, informatie werd verder gekregen door infiltranten van de politie. Volgens het OM waren zij onmisbaar om zicht te krijgen op het tweetal en hun jihadistische aanslagplannen

Volledig scherm
Een ingetrapte schutting is stille getuige van de inval van het arrestatieteam © Regio15

Opgepakt in woning

Een van de mannen werd gisteren in Den Haag aangehouden, de ander werd in zijn woning  aan de Kalverweide in Zoetermeer opgepakt. De verdachten zijn vandaag verhoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Vorig jaar werd met inzet van politie-infiltranten een mogelijke aanslag voorkomen. Toen pakte de politie zes mannen uit Arnhem en de omgeving van Rotterdam op die met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag wilden plegen op een evenement in Nederland.

Burgemeester Aptroot reageerde vanvond ook op het nieuws. “Dankzij het intensieve werk van het Openbaar Ministerie, de AIVD en de politie zijn er vandaag twee Zoetermeerse inwoners aangehouden die verdacht worden van het voorbereiden van een terroristische aanslag. Naast de schrik van de aanhouding in onze stad, is het geruststellend dat de diensten hun werk goed doen. Als gemeente volgen we het lopende strafrechtelijk onderzoek uiteraard op de voet.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer