Volledig scherm
De geïntegreerde tribune en podium van de bibliotheek. © Bibliotheek Zoetermeer

Uniek Zoetermeers bieb-concept valt ook landelijk op

Bibliotheekmedewerkers vanuit het hele land komen op dinsdag 10 april een kijkje nemen bij het Forum, die dan een openingssymposium houdt.

Het Forum is een samenwerkingsverband van de bibliotheek met 44 andere organisaties. In het hele land zijn bibliotheken naarstig op zoek naar partners om de krachten mee te bundelen. Maar de schaal waarop dat in Zoetermeer gebeurt, is uniek in Nederland, legt bibliotheekmedewerkster Claudia Hilgers uit.

Van een bibliotheek kun je eigenlijk ook niet meer spreken. Vroeger was een bibliotheek voornamelijk een gebouw waar je alleen kwam om boeken te lenen en weer in te leveren, maar dat is niet meer van deze tijd. In het nieuwe Forum, dat sinds januari is geopend, kunnen mensen elke dag terecht om informatie te zoeken, advies te krijgen en zelfs ondersteuning als dat nodig is. ,,Je zou het een bibliotheek 2.0 kunnen noemen. Wij spreken zelf van een participatiebibliotheek, een plek waar de mensen een grotere kans hebben om zich te ontwikkelen, om zo beter mee te kunnen doen in de maatschappij", vat Hilgers het streven samen.

Spannend

Gewoon gezellig op zoek gaan naar spannend leesvoer zoals een thriller kan overigens ook nog steeds, verzekert ze. Het nieuwe initiatief, waar vier jaar werk door de bibliotheek aan voorafging, heeft het Forum in elk geval geen windeieren gelegd. Volgens Hilgers heeft de bieb er sinds vorig jaar al honderden nieuwe leden bijgekregen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer