Van Appie-medewerker tot rapper: Zoetermeerse scholieren maken per ongeluk zomerhit

Het begon als een schoolopdracht, maar lijkt nu een serieus zomerhitje te kunnen worden: het nummer Appie Stacks van vier Zoetermeerse scholieren is bijna 30.000 keer beluisterd op YouTube en staat inmiddels op Spotify.

Een schoolopdracht serieus nemen werd door vier jongens van het 5-vwo op het Alfrink College naar een nieuw niveau getild. Sander de Jong (17), Ilan Jhinna (17), Erwin Li (17) en Tjeerd Beerda (16) - samen de groep Ao9 - schreven de rap ‘Appie Stacks’, over hun baantjes bij de Albert Heijn. Het nummer is duizenden keren beluisterd en op Facebook heeft het nummer maar liefst 300.000 views.

De jongens produceerden zelf de beat, schreven de tekst en maakten de videoclip erbij. Alles bij elkaar kostte het hun 25 uur om het geheel in elkaar te flansen. ,,Zoveel tijd hebben we nog nooit aan een schoolopdracht besteed”, laten ze weten. In reacties worden de jongens geprezen en aangespoord nog meer muziek te maken. Dat heeft gewerkt: ,,We zijn nu al bezig met nieuwe nummers, die komen in de komende weken.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
Ao9 - Appie Stacks (Official Music Video) © Videostill Ao9 - Appie Stacks

Cijfer

Mocht de groep doorbreken met ‘Appie Stacks’, dan weten ze wel met wie ze een nummer zouden willen maken: de Nederlandse muzikant Mula B. Maar voorlopig zijn ze nog bezig met hun eigen muziek. Gaat het volgende nummer ook over de Albert Heijn, of iets anders? ,,Het onderwerp voor onze volgende weten we nog niet, maar daar zijn we druk mee bezig.”

En voor de schoolopdracht hadden de jongens uiteraard ook een goed cijfer, zo bleek vandaag: ,,Een 10,5. We kregen meer punten dan we konden krijgen. De docent kan maar een 10 invullen.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Ao9 © Sander de Jong

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer