Vandalen laten briefjes achter na vernielen clubhuis

VideoSportverenigingen in het Buytenpark luiden de noodklok. Afgelopen weekend sloegen vandalen weer toe bij BMX-Zoetermeer en voetbalvereniging SV Oosterheem. De schade was enorm. Voorzitters van beide verenigingen hopen dat de gemeente actie gaat ondernemen om de veiligheid in het park te vergroten.

Quote

Alleen al de nieuwe luiken hebben tussen de 1.000 en 1.500 euro gekost

Eite Levinga
Volledig scherm
© AD

Al meerdere keren is de openbare baan van BMX-Zoetermeer en het bijbehorende clubhuis doelwit geweest van vandalen, waarbij er soms voor duizenden euro's schade is toegebracht. Afgelopen weekend was het weer raak. Gisteren ontdekten leden van de vereniging dat het clubhuis compleet was vernield en alles wat ook maar enkele euro's waard is, was verdwenen. De vandalen lieten meerdere briefjes achter met vreemde teksten, maar ook met een excuses. 'Sorry, ik moet ook geld verdienen.'

,,Nog nooit is er zoveel schade toegebracht. Dit kan zo echt niet meer", vertelt voorzitter van BMX Zoetermeer, Eite Levinga. Naast dat de nieuwe rolluiken zijn opengebroken, is ook een kluis met sleutels leeggehaald en hebben de dieven de voorraad geplunderd. ,,Het was een ravage en zoals het eruit ziet een bewuste actie. Flessen met wasmiddel zijn door heel het pand leeggespoten. We moeten  op z'n minst een week dicht en dit gaat flink wat geld kosten om te laten repareren. Alleen al de nieuwe luiken hebben tussen de 1.000 en 1.500 euro gekost."

Quote

Er liggen hier 's nachts ook lege drankflessen, er gebeurt van alles

Eite Levinga
Volledig scherm
Sorry, moet ook geld verdienen, valt te lezen op een van de briefjes die de vandalen achterlieten. © AD

Openbaar
Eén van de oorzaken van het vandalisme is volgens hem dat de baan openbaar is. Een voorwaarde die de gemeente tien jaar geleden stelde in ruil voor een vergoeding. De afgelopen jaren wordt er alleen zoveel schade toegebracht, dat de vereniging zich blauw betaalt om alles telkens te herstellen. ,,Vorig jaar is dit al aangekaart bij de gemeente, maar er is nog niets veranderd. Er liggen hier 's nachts ook lege drankflessen, er gebeurt van alles. De enige mogelijkheid de vandalen te weren, is dat baan niet meer openbaar is."

VVD Zoetermeer vroeg vandaag in schriftelijke vragen aandacht voor de situatie en stelde het college voor om beveiligingscamera's te plaatsen. Volgens Levinga is dit één van de mogelijke oplossingen. ,,Er moet denk ik wel meer veranderen. De gemeente is zich geloof ik niet bewust van de problematiek in het Buytenpark. Dit kan zo niet doorgaan."

Ook Jules Lieveld, voorzitter van SV Oosterheem, hoopt dat er iets gaat gebeuren. ,,'s Nachts is het hier heel donker en ik ga dan niet zelf patrouilleren. Extra beveiliging lijkt mij een erg goed plan. Ook bij ons wordt vaak ingebroken. Dat is gewoon heel erg vervelend."