Volledig scherm
GroenLinks en PvdA in Zoetermeer willen een lagere snelheid op de A12. © ANP

‘Verlaag maximale snelheid op A12 bij Zoetermeer naar 100’

pollDe maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur. De fracties van GroenLinks en de PvdA willen dat het stadsbestuur daar werk van maakt. De twee partijen noemen geluidsoverlast en de gezondheid van Zoetermeerders de belangrijkste reden om om de snelheidsverlaging te vragen.

Poll

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

  • Eens (27%)
  • Oneens (70%)
  • Geen mening (2%)
2205 stemmen

Het verkeer op de snelweg moest afgelopen jaar al vaak gas terugnemen bij Zoetermeer. Doordat er keer op keer  problemen waren met de camera’s boven de weg waren de spitsstroken tussen Gouda en Zoetermeer herhaaldelijk open, waardoor Rijkswaterstaat de maximumsnelheid teruggeschroefde naar 100 kilometer per uur.

Dringend verzoek
Nu alle problemen voorbij zijn, kan het verkeer overdag met 120 en ’s avonds en ’s nachts met 130 langs de stad sjezen. GroenLinks en de PvdA willen graag terug naar 100. Ze dienen maandag daarvoor een gezamenlijke motie in tijdens de gemeenteraad. Zoetermeer kan niet zelf de maximumsnelheid op de snelweg bepalen, dat doet de minister van Infrastructuur en Waterstaat. De partijen hopen op een meerderheid in de gemeenteraad zodat die het stadsbestuur kan opdragen een brief te sturen naar de minister met daarin het dringende verzoek om de snelheid op de A12 naar beneden te brengen.

,,We zouden zelfs wel 80 willen zoals bij Rotterdam en op de Utrechtsebaan in Den Haag. Maar ik ben een realist en 100 is haalbaar. Het moet uitvoerbaar zijn”, zegt GroenLinks-raadslid Walter van Steenis, die de motie samen met PvdA-fractievoorzitter Margot Kraneveldt indient. 

Hoge CO₂-uitstoot

Volgens de twee heeft de A12, die dwars door de stad loopt, een negatief effect op de gezondheid en het welzijn van Zoetermeerders. Ze noemen geluidoverlast, luchtvervuiling en een hoge CO₂-uitstoot. ,,Bij een lagere maximumsnelheid neemt de kans op ongelukken af, wat onder meer de doorstroming van verkeer ten goede komt’’, zegt PvdA raadslid Margot Kraneveldt. 

Van Steenis ziet voordelen in een lagere CO₂-uitstoot en luchtvervuiling als de voet van het gaspedaal gaat. ,,Vergis je niet: in de wijk Dorp staan huizen hemelsbreed gezien 100, 150 meter van de snelweg. Ook in Meerzicht staan de woningen dicht op de snelweg. Omdat we vooral westenwind hebben, hebben die delen van de stad ook meer last van het lawaai van de snelweg.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer