Volledig scherm
Politie deelt beelden wilde achtervolging overvaller in Zoetermeer. © Politie Zoetermeer

Verstandelijk beperkte overvaller tankstations moet vier maanden de cel in

De Haagse rechtbank heeft een 29-jarige verdachte van twee overvallen op tankstations aan de Wijdedreef en de Muzieklaan in Zoetermeer veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Dat betekent dat hij in augustus weer vrijkomt.

De rechtbank heeft wel besloten dat de verstandelijk beperkte man dan meteen terug moet naar de instelling in Bussum waar hij voor de overvallen verbleef. Daar moet hij intensieve begeleiding accepteren. Op 29 maart dit jaar overviel de verdachte het tankstation aan de Wijdedreef. Drie dagen later sloeg de overvaller toe aan de Muzieklaan.

Bij de overval aan de Muzieklaan graaide hij enkele malen met zijn hand in zijn zak. De man achter de kassa voelde zich niet echt bedreigd, maar besloot om geen risico te nemen. Misschien had de verdachte toch een mes op zak. Daarom legde medewerker 380 euro aan papier- en muntgeld op de toonbank.

De vrouw van het tankstation aan de Wijdedreef voelde zich wel bedreigd. De verdachte zou gezegd hebben ‘haar kop eraf te schieten’ als ze geen geld gaf, hoewel hij geen wapen liet zien. Bij de rechtbank bekende de verdachte twee weken geleden beide overvallen. De officier van justitie eiste een celstraf van twee jaar.

Verwarde indruk

De advocate vond dat de verdachte al lang genoeg vastgezeten had. Het was het beste als de verdachte, die een verstandelijke beperking heeft en op de zitting een verwarde indruk maakte, teruggaat naar de instelling in Bussum, waar hij voor de overvallen al verbleef. Hij moet daar van de rechtbank wel één-op-één begeleid worden, om herhaling te voorkomen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer