Volledig scherm
De Holland Outlet Mall zoals die is gepland in Zoetermeer. © Provast

Vier outletmalls zien uit naar dezelfde bezoeker

Elk jaar vier outletmalls bezoeken. Weinig Hagenaars, Zoetermeerders en mensen uit de omliggende steden zullen er zin in hebben. Toch rekenen alle bestaande en nieuwe outletcentra op een uur rijden van de stad op bezoek uit Den Haag en directe omgeving. ,,Onrealistisch”, stelt branche-organisatie INretail.

Niet alleen de beoogde Holland Outlet Mall (HOM) in Zoetermeer rekent op bezoekjes uit de Haagse regio. Sugar City in het Noord-Hollandse Halfweg, Rosada in Rosendaal en Bataviastad in Lelystad doen dat óók, blijkt uit onderzoek van branche-organisatie INretail. ,,De zeven bestaande en geplande outlets in Nederland mikken in ­totaal op meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar”, zegt retaildeskundige Paul te Grotenhuis. Ongeloofwaardig, meent hij. ,,Zoveel Nederlanders zijn er niet eens.”

Quote

Inwoners uit de Haagse regio tellen in dat geval vier keer mee voor vier verschil­len­de outlets. Maar wie bezoekt meerdere keren per jaar een outletmall?

Pal te Grotenhuis

Verschillende
Outletcentra gaan ervan uit dat ze bezoek krijgen van mensen die ­wonen tot een uur autorijden afstand. Te Grotenhuis: ,,Inwoners uit de Haagse regio tellen in dat geval vier keer mee voor vier verschillende outlets. Maar wie bezoekt meerdere keren per jaar een outletmall?” Alleen al de HOM, die in het Woonhart moet komen, rekent op 7 miljoen bezoekers per jaar. Zelfs als een substantieel kleiner bezoekersaantal wordt behaald, vrezen ondernemers, bewoners, retaildeskundigen en buurtgemeenten al voor problemen.

In het afgelopen jaar uitten zij meermaals hun zorgen. Zo zou een outlet voor verkeersproblematiek zorgen en zouden bestaande ondernemers in omliggende winkelcentra er aan onderdoor gaan als op kleine afstand merkkleding met fikse korting wordt verkocht. Te Grotenhuis: ,,Voor goedkope merken wil men best een stukje verder reizen.”

Het rapport van het onderzoek naar de komst van HOM wordt ­momenteel geactualiseerd. Met ­recentere cijfers over koopstromen hoopt de gemeente Zoetermeer een afweging te kunnen maken over de omstreden outlet.

Reageren? 
hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

poll

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

Knalvuurwerk en vuurpijlen moeten verboden worden in Zoetermeer

  • Eens (28%)
  • Oneens (71%)
  • Geen mening (0%)
2832 stemmen