Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Daniel Tuitert

Vleermuizen hebben nu ook eigen kasten

Vleermuizen kunnen sinds kort in zestien speciale kasten terecht die zijn opgehangen in de Hovenbuurt in de wijk Buytenwegh-De Leyens.

De kasten zijn opgehangen, omdat een aantal wijkbewoners al enige tijd bezig is hun woningen te verduurzamen. Onlangs zijn in dit verband de spouwmuren geïsoleerd.

De muren bestaan normaal uit twee wanden met daarbinnen een open ruimte, waarin vleermuizen graag vertoeven. Door dit te isoleren verdwijnt een stukje van de leefruimte van de beesten. De kasten compenseren dit enigszins, aldus Dennis Heintz, onderzoeker bij het Vleermuisplatform Zoetermeer.

Dit zijn nog de enige vleermuiskasten in Zoetermeer, maar het platform wil dit aantal in de toekomst graag uitbreiden. ,,Dit is een proef, waarbij we samenwerken met de gemeente en de bewonersvereniging, maar we zouden graag willen dat andere bewonersverenigingen ook met ons in contact komen om te kijken wat de mogelijkheden zijn", aldus Heintz.

Kraamkast
Er zijn drie verschillende types kasten geplaatst: een winterverblijf, een zomerverblijf en een zogeheten 'kraamkast'. ,,Daar kunnen de vleermuisvrouwtjes tijdens hun kraamperiode vertoeven. Dat loopt ongeveer van mei tot half juni. De zomerverblijven kunnen het hele jaar door worden gebruikt." De kasten kosten tussen de 70 en 250 euro en zijn deze keer medegefinancierd door de gemeente Zoetermeer.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer