Volledig scherm
Volop ruimte in het Bleizogebied. © Peter Franken

Voor eind dit jaar duidelijkheid over woningen op Bleizo

Nog dit jaar verwachten de gemeentebesturen van Zoetermeer en Lansingerland een besluit te nemen over de bouw van woningen op bedrijventerrein Bleizo.

Het bedrijventerrein in het noordelijkste puntje van Bleiswijk, rond de A12, is een gezamenlijke investering van Lansingerland en Zoetermeer. De gemeenten hebben tientallen miljoenen gestoken in de ontwikkeling van de grond op de grens van Zoetermeer.

Eind vorig jaar lieten de gemeenten hun oog al vallen op het nog lege westelijk deel van het bedrijventerrein, waar woningbouw zou kunnen komen. Bleizo maakte tijdens de economische crisis een moeilijke tijd door. De ontwikkeling in het zuidwestelijk deel lag grotendeels stil.

Kregen twee jaar geleden projectontwikkelaars nog nul op rekest toen zij voorstelden woningen te bouwen op de grond ten westen van de HSL, nu willen de gemeentebesturen dat toch onderzoeken. Een onderzoeksbureau moet in beeld brengen wat de gevolgen zijn als het gebied ontwikkeld wordt voor bedrijven, kantoren of woningen. De uitkomsten moeten in het derde kwartaal op de bureaus van beide gemeentebesturen liggen. Het definitieve rapport moet de basis zijn voor een besluit van de gemeenteraden in het vierde kwartaal, is te lezen in een recente memo van wethouder Marc Rosier aan de Zoetermeerse gemeenteraad.

Schaatsbanen

Woningbouw is niet het eerste plan voor Bleizo-West. In 2012 wilden Zoetermeer en Lansingerland er de reusachtige Factory Outlet Center Bleizo vestigen. De plannen werden afgeblazen en een jaar later lag er een plan voor het TranSportium. Een futuristisch complex met twee 400 meter schaatsbanen, een wielerbaan, een hotel en een groot medisch centrum. Later komen er zelfs plannen bij voor duikparadijs Seafari. Marktpartijen zien het niet zitten en ook megapretpark AdventureWorld haalde het niet. De grond bleef leeg.

Uiteindelijk blijkt de bouw van het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer wél een succes. Sinds de ingebruikname van het treinstation in december trekt het al veel reizigers. Als het station begin mei opengaat - ook voor Randstadrail - is het gebied zeer goed bereikbaar met openbaar vervoer. Intussen wordt ook volop gebouwd aan de noordzijde van het Bleizo-gebied.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer