Volledig scherm
Elf vrijwilligers van Humanitas hebben de budgettraining ‘Helpen grip op geld te krijgen’ succesvol afgerond. Zij ontvingen hiervoor een certificaat. © .

Vrijwilligers helpen Zoetermeerders die een puinhoop van hun administratie hebben gemaakt

Humanitas Zoetermeer is elf vrijwilligers met een nieuw certificaat rijker. Zij hebben de Nibud-budgettraining ‘helpen grip op geld te krijgen’ succesvol afgerond, vertelt Marijke Balk, coördinator bij Humanitas Zoetermeer.

,,De vrijwilligers gaan mensen helpen die van hun administratie een puinhoop hebben gemaakt na bijvoorbeeld ziekte of een scheiding. Of ze hebben het nooit geleerd.” Maar iemand kan ook gebukt gaan onder schulden terwijl de thuisadministratie wel op orde is. Ook dan helpt de vrijwilliger, legt Balk uit: ,,We kijken naar de inkomsten, uitgaven en aflossingsmogelijkheden. Lukt het niet om binnen drie jaar de schulden af te betalen dan adviseren we om bij de schuldhulpverlening aan te kloppen.”

De cursus duurde een dag. Eerder stond een tweedaagse cursus op het programma. ,,Daar leerden ze motiveren, coachen en over het soort problemen dat ze tegen kunnen komen. Mensen met schulden hebben veel stress en kijken in een zwart gat. Daar proberen we samen uit te komen. Een vrijwilliger moet ook met eigen teleurstelling kunnen omgaan. Niet iedereen met schulden houdt zich aan gemaakte afspraken.”

Ervaringsdeskundigen

De vrijwilligers komen volgens Balk uit de financiële of administratieve sector. ,,Of het zijn ervaringsdeskundigen die in het verleden zelf schulden hadden.” De vrijwilligers zijn hard nodig, vindt Balk. ,,In Zoetermeer zijn er elfduizend mensen met problematische schulden, maar niet iedereen durft er voor uit te komen.”

Binnenkort begint Humanitas nieuwe opleidingen voor vrijwilligers, meer informatie is te vinden op humanitaszoetermeer.nl.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer