Volledig scherm
De crew van de Jolly Duck, het vliegtuig dat op 22 februari 1945 neerstortte nabij Zoetermeer. © b24.net

Wandelen naar de plek waar bommenwerper Jolly Duck terecht kwam

Tijdens de herdenkingsvaart op zaterdag 4 mei door de omgeving van Zoetermeer worden de passagiers door verhalenverteller Laurens de Groot meegenomen op de laatste vlucht van de B-24 bommenwerper Jolly Duck. 

De B-24 werd in 1941 geïntroduceerd en was het eerste vliegtuig dat de Atlantische Oceaan kon oversteken. De Amerikanen bouwden er duizenden van. De Jolly Duck werd op 22 februari 1945 door afweervuur geraakt en maakte in de buurt van Geerpolder een noodlanding. 

Herdenkingsmonument

Al varend vertelt De Groot over de ontsnappingspoging van de vliegtuigbemanning en over het leven van de 24-jarige boordschutter John McCormick die zich aansloot bij het verzet. Nieuw dit jaar is volgens Caroline Das van Floravontuur de kleine wandeling tussen de vaarten in naar de plek waar het vliegtuig neerkwam. Daar is een klein herdenkingsmonument waar even wordt stilgestaan bij de gebeurtenissen in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie over de rondvaarten inclusief vertrektijden en prijzen is te vinden op rondvaartzoetermeer.nl.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer