Volledig scherm
Het gemaal in De Leyens, dat hoort bij het hoogheemraadschap van Rijnland.

Waterschappen zijn dicht bij nieuw bestuur

Twee van de drie waterschappen in Zoetermeer hebben zicht op een nieuw bestuur. In Rijnland en Schieland voeren de mogelijke coalities al besprekingen. In Delfland is het nog niet zo ver.

Voor het Zoetermeerse grondgebied boven de A12 is het hoogheemraadschap Rijnland verantwoordelijk voor de waterstand en kwaliteit. De lijsttrekker van de VVD, Ineke van Steensel, is bij dit waterschap als informateur klaar met de informatiefase voor de vorming van de coalitie. Zij adviseerde een brede coalitie bestaande uit VVD, PvdA, CDA, Water Natuurlijk en Agrarisch en Bedrijven

De beoogde coalitiepartners zijn inmiddels onder leiding van twee formateurs in gesprek. Deze formateurs zijn Ineke van Steensel en Jan de Vries (namens Agrarisch & Bedrijven). De partijen streven er naar om op woensdag 5 juni het coalitieakkoord te bespreken in de verenigde vergadering. Bij het Hoogheemraadschap Schielanden De Krimpenerwaard, waar Rokkeveen onder valt, voert formateur Hans Bongers (Water Natuurlijk) gesprekken met potentiële coalitiepartners Water Natuurlijk, Bedrijven, VVD en SGP-ChristenUnie. De vier partijen stellen eerst een programma op hoofdlijnen op. Als alles naar wens verloopt, is de verwachting dat in mei een nieuw college kan worden geïnstalleerd.

Breed gedragen

Bij het hoogheemraadschap van Delfland, dat enkel in het meest westelijke puntje van Zoetermeer grondgebied heeft, hebben de elf fracties besloten niet een informateur of formateur in de arm te nemen, maar een 'facilitator'. Die moet het proces om tot een breed gedragen bestuursakkoord te komen begeleiden.

In de drie de waterschappen werden op 20 maart gelijktijdig met de provinciale verkiezingen waterschapsverkiezingen gehouden.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer