Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © REUTERS

Werkstraf geëist tegen handelaar bitcoins wegens witwassen

Het OM eist een werkstraf van 200 uur tegen een 32-jarige Zoetermeerder die met zijn handel in bitcoins crimineel geld zou hebben witgewassen. Hij kocht en verkocht de virtuele munt voor een bedrag van ongeveer 100.000 euro.

De handel in bitcoins is in principe legaal. Volgens het OM worden bitcoins echter vaak door criminelen gebruikt om hun winsten in bijvoorbeeld drugshandel wit te wassen. De verdachte kan niet hard maken dat de door hem aangekochte bitcoins uit legale bronnen afkomstig waren, meent het OM. Het OM gaat er daarom vanuit dat de Zoetermeerder criminelen heeft geholpen met het wegsluizen van hun geld. 

De Zoetermeerder berekende voor de tussenhandel een provisie van 8 procent. Dat is veel meer dan de provisie die betaald moet worden in de legale handel in bitcoins, verklaarde de officier van justitie. “Op de beurs wordt voor transacties met bitcoins niet meer betaald dan een half procent.” Alleen criminelen zouden een hoge provisie van 8 procent willen betalen. De Zoetermeerder was woensdag niet aanwezig. De uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer