Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Wespenexplosie teistert woningbezitters

Ongediertebestrijders spreken van een wespenexplosie in Zoetermeer en omstreken. De bedrijven rijden af en aan om nesten in en rondom woningen te verwijderen. 

Quote

Het aantal aanvragen om nesten te bestrijden, is echt verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden

Rob Verhagen

Rob Verhagen, van Ongediertebestrijding Westland dat ook actief is in Zoetermeer, ziet een forse toename in vergelijking met vorig jaar. Wekelijks verwijdert hij nu tussen de twintig en dertig nesten in Zoetermeer en omstreken, waaronder ook Den Haag. ,,Vorig jaar was het in mei erg nat. Omdat de nesten rond die tijd nog klein zijn gaan ze sneller kapot. Nu zitten we in augustus en is het ook erg nat geweest, maar de nesten zijn veel ‘sterker’, omdat het rond mei redelijk droog was. Een nest telt nu wel zo’n driehonderd tot vijfhonderd wespen”, aldus de bestrijder.

Woningbezitters die van vakantie terugkomen, treffen volgens Verhagen opeens een nest aan, die voorheen niet gelijk opviel, maar in een paar weken fors is gegroeid. ,,We komen de nesten op allerlei plekken tegen. Laatst werden we gebeld door mensen die van vakantie kwamen en een nest aantroffen in het konijnenhok. Het aantal aanvragen om nesten te bestrijden, is echt verdubbeld in vergelijking met een jaar geleden. Ik kan wel zeggen dat we op dit moment met een wespenexplosie te maken hebben. Soms treffen we wel twee nesten aan op één woonadres.”

Agressief

Op dit moment zijn de wespen volgens Verhagen nog nuttig omdat ze veel andere insecten eten en nog niet erg agressief zijn. Wel raadt hij aan gelijk actie te ondernemen en nesten te laten verwijderen. ,,De wespen hebben nu nog niet zo’n ‘zoete drift’. Maar over een week of vier gaat dit wel veranderen.”

Ook Plaagdierbeheersing Zuidplas zegt veel telefoontjes te krijgen van Zoetermeerders. ,,Vooral sinds deze week. Er was al voorspeld dat wespen dit jaar veel overlast zouden geven, maar tot vorige week viel dat nog mee. Nu merken we opeens een toename van Zoetermeerders die nesten in en rondom hun woning aantreffen”, aldus een woordvoerder van Plaagdierbeheersing Zuidplas.

Belt iemand de ongediertebestrijders, dan worden de wespen gedood. Bijen en hommels worden bij overlast wel elders overgebracht, omdat ze een meer belangrijke rol spelen in de natuur, bijvoorbeeld bij het bestuiven van planten.