Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Westlands afvalonderzoek misschien wel redding voor Zoetermeerse kringloopwinkels

Mogelijk kan in de toekomst tóch een uitzondering worden gemaakt voor kringloopwinkels in Zoetermeer als het gaat om afval.

Het Zoetermeerse stadsbestuur kijkt met belangstelling naar het onderzoek van de gemeente Westland of de tweedehandswinkels als ‘inzameldienst’ kunnen worden beschouwd. Dat zei wethouder Jakobien Groeneveld (afval) op vragen van CU-SGP. Het zou mogelijk een oplossing zijn voor het afvalprobleem bij kringloopwinkels.

Bedrijfsafval

In het Westland was het kringloopwinkels toegestaan om afval in de gemeentelijke milieustraten te storten. Het afval wordt beschouwd als bedrijfsafval en dat moet volgens de regels door een commercieel bedrijf worden opgehaald. Dat kost geld en betekent dus minder opbrengst voor het goede doel waarvoor de meeste kringloopwinkels zich inzetten. In Zoetermeer speelt hetzelfde: daar haalde de gemeente bij de kringloopwinkels het vuil op, maar stopt daar nu mee. 

Het ‘bedrijfsafval‘ van kringloopwinkels bestaat uit onverkoopbare spullen. De winkels kondigden al aan kieskeuriger te worden bij het ontvangen van spullen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer