Volledig scherm
Wethouder Jakobien Groeneveld van Zoetermeer met haar protestbord voor de ingang van de Tweede Kamer. © Gemeente Zoetermeer

Wethouder Groeneveld moet protestbord inleveren bij beveiligers Tweede Kamer

Haar protestbord moest ze vanochtend inleveren, maar de boodschap is in de Tweede Kamer aangekomen, zegt wethouder Jakobien Groeneveld. Ze was een van de meer dan honderd jeugdzorgwethouders die uit protest het Kamerdebat over de zorgbegroting bijwoonden.

Groeneveld en haar collega’s wilden de Haagse politiek tijdens het overleg over de kosten voor de jeugdzorg laten weten dat ze het belangrijk vinden dat er meer geld voor kinderen en jongeren komt. ,,Zo veel wethouders tegelijk bij een Kamerdebat is uniek, begreep ik van de Vereniging Nederlandse Gemeenten die de wethouders opriep naar de Kamer te komen”, zegt Groeneveld. ,,Voor mij is de actie al geslaagd.”

Quote

Geld lost niet alles op, maar het is wel nodig

Groeneveld

,,Tijdens het debat zie je dat verschillende partijen het probleem al door beginnen te krijgen. Je kan niet zoals in 2015 de jeugdzorg met een grote bezuiniging naar de gemeenten duwen. Geld lost niet alles op, maar het is wel nodig. Laat het rijk het geld aan de gemeenten geven waar we al vier jaar recht op hebben”, zegt Groeneveld.

Miljoenen bezuinigen

Zoetermeer heeft de laatste jaren grote moeite de eindjes aan elkaar te knopen. De begroting is slechts rondgekomen door miljoenen te bezuinigen. Vandaar dat Groeneveld naar Den haag toog met een zelf gemaakt protestbord. ,,Ik dacht: we gaan protesteren dus ik kwam met een protestbord naar Den haag. Ik was de enige die iets bij zich had. Maar het bord bleek niet mee de Kamer in te mogen, ik moest het afgeven bij de beveiligers.”

Groeneveld was niet de enige Zoetermeerse afgevaardigde. Ook raadslid Marijke van der Meer (Zó! Zoetermeer) zat op de publieke tribune in de Tweede kamer om het debat te volgen.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer