Willem Burger verkast met winkel en al naar Den Haag.
Volledig scherm
Willem Burger verkast met winkel en al naar Den Haag. © Indebuurt Zoetermeer/ Marijke Helsloot

Willem Burger, die van de grote broek en sigaar op het bankje, verkast uit de stad

Elke dag groet Willem Burger van de Zoetermeerse herenmodezaak XL and More voorbijgangers. Zittend met een sigaar op het houten bankje voor zijn winkel in de Dorpsstraat is hij daar een graag geziene gast. Maar... hij gaat verkassen. Zijn sigaar én schoorsteen laat hij vanaf januari in Den Haag roken. Dit meldt mediapartner indebuurt Zoetermeer.

Vijf dagen per week zit Burger op het houten bankje voor de winkel met kleding voor grote mannen. Mits er geen klanten zijn uiteraard. Grote mannen uit heel het land en zelfs uit het buitenland komen naar Zoetermeer om een passende broek, overhemd of jas te vinden. ,,Ze komen superblij het pashokje uit omdat ze eindelijk iets in hun maat hebben gevonden'', vertelt Burger tegen mediapartner Indebuurt.

De winkel is herkenbaar aan de grote maat spijkerbroek die aan de lijn hangt boven de winkelstraat. ,,Die heb ik ooit voor een klant besteld die hem niet kocht'', vertelt hij. ,,Nu heb ik de broek van 70 inch in de straat gehangen. Kinderen kijken er vaak verbaasd naar. Ik maak dan de grap dat ik net mijn broek gewassen heb en dat-ie hangt te drogen.''

Quote

In december houd ik een uitverkoop en daarna ga ik op mijn bankje op de Laan van Meerder­voort zitten.

Willem Burger, Eigenaar XL and More

Twaalf jaar geleden opende Zoetermeerder Willem zijn zaak in de Dorpsstraat. ,,Ik kon zelf moeilijk passende kleding vinden. Er zijn maar 30 zaken in Nederland die mannenkleding in grote maten verkopen. Het probleem bij reguliere kledingzaken is dat de breedtematen vaak wel goed zijn, maar dat de lengte te kort is. In een naveltruitje lopen doe ik liever niet.''

De nieuwe plek voor de collectie herenmode tot wel acht maal XL wordt de Haagse Laan van Meerdervoort. ,,Ik zie betere kansen in Den Haag en de huur is daar een stuk lager'', vertelt Burger.

Donderdag 12 januari sluit de winkelier zijn zaak in Zoetermeer. Dezelfde dag gaat hij nog open in Den Haag. ,,In december houd ik een grote uitverkoop en daarna ga ik op mijn bankje op de Laan van Meerdervoort zitten."

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer