Volledig scherm
© Ron Jenner

Winkeliers aan gemeente: Stop definitief met de HOM

Winkeliers zijn er klaar mee: volgens hen moet de Holland Outlet Mall definitief niet meer gerealiseerd worden in Zoetermeer. Ook meerdere politieke partijen uit de stad vinden het wel welletjes. Vanavond wordt er in de gemeenteraadsvergadering voor eens en altijd besloten of de outletwalhalla er nog komt.

Nu ontwikkelaar Provast zijn handen afhaalt van het project van de Holland Outlet Mall, wordt er in de gemeenteraad vanavond besloten of er een ‘herbezinning van enkele maanden’ komt of dat er definitief gestopt wordt met het project. ,,Wij zijn van mening dat dit laatste noodzakelijk is’’, melden tientallen winkeliers in een gezamenlijke brief aan de gemeente. ,,Ondernemers en winkeliers in zowel Zoetermeer als regio blijven anders wachten met investeren tot er duidelijkheid is rond de HOM. Wij achten dit een ongezonde situatie die niet kan en mag voortduren.’’

Volgens de winkeliers zorgt de komst van de HOM voor een slecht ondernemersklimaat. ,,Uit de meest recente onderzoeken blijkt immers dat winkels in de wijde omgeving omzetverlies door de HOM zouden ondervinden.’’ Ook halen de winkeliers de verkeer-, parkeer- en fijnstofproblematiek aan die ‘door de HOM nog verder vergroot zou worden.’ Daarnaast is er nog geen afnemer gevonden voor de HOM.

Ook in de politiek is er reuring. De komst van een outlet mall in Zoetermeer is wat de PvdA betreft definitief van de baan. ,,We hebben destijds onder stevige voorwaarden ingestemd met nadere onderzoeken, we hebben daarmee toen niet al ingestemd met de komst van een HOM. De vraag of er een Holland Outlet Mall komt in Zoetermeer houdt de stad al te lang bezig. Bezorgde inwoners, winkeliers, ondernemers maar ook omliggende gemeenten willen snel duidelijkheid”, zegt raadslid Chantal Walther. Volgens het CDA was het plan voor de HOM al vanaf het begin tot mislukken gedoemd, omdat het ontbrak aan voldoende draagvlak onder de direct betrokkenen.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer