Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. De winkeliers hebben met een zilverkleurige kunstkerstboom en mooie grote kerstballen het plein opgeleukt. © Dammis de Geus

Winkeliers willen met bewoners extra kerstverlichting ophangen in Oosterheem

De gemeente blijft bij het verbod op extra kerstverlichting in winkelcentrum Oosterheem. Een motie en schriftelijke vragen haalden niets uit. De winkeliersvereniging vraagt nu de wijkbewoners om hulp.

‘Politiek is er blijkbaar geen wil voor’, vat VVD raadslid Jeffrey van Gils de weigering van het gemeentebestuur samen, nu bekend is geworden dat het beleid rond de kerst- en sfeerverlichting in de openbare ruimte niet verandert.

Het gemeentebestuur zette vorige week een streep door een inderhaast ingebrachte motie van de VVD, LHN en CU/GP om de regels aan te passen. Was dat namelijk wel gebeurd, dan konden winkeliersverenigingen voortaan op eigen kosten zulke verlichting laten aanbrengen.

Teleurstelling

Dat was met name de wens van Winkeliersvereniging Oosterheem, die met de kerst het winkelcentrum wil opfleuren door extra kerstverlichting te hangen aan de vijftien lantarenpalen. Ook Lars Vermeulen spreekt namens de winkeliers van het Oosterheemse winkelcentrum zijn teleurstelling uit. ,,Het is gewoon ontzettend jammer, maar we moeten het nu doen met de beslissing die is genomen.”

De winkeliersvereniging is nu zelf een actie gestart en roept - onder de naam ‘Oosterheem Glow’ - wijkbewoners op hun mooiste verlichting van 20 november tot 20 december op te hangen. Prijzen voor de meest spectaculaire verlichting moeten bewoners uitdagen extra hun best te doen.

Aangesloten

In maart dit jaar vroegen de winkeliers al aan de gemeente of ze extra kerstverlichting mochten ophangen. Na een stroperig traject, serveerde de gemeente na maanden wachten met één telefoontje het plan af. Gemeentebeleid staat niet toe dat er iets op lantarenpalen wordt aangesloten. Het aanbod van de winkeliers om de extra stroom te betalen, werd afgeslagen. De gemeente liet weten niet te mogen optreden als stroomleverancier.

Luttel bedrag

,,Heel jammer dat besloten is om voor een luttel bedrag geen kerstverlichting toe te passen met dit argument. Het is niet gek dat mensen afhaken bij de overheid als dit soort dingen al niet eens kan”, vindt Van Gils. Wat hem betreft is het laatste woord er nog niet over gesproken. ,,Ik heb de winkeliersvereniging opgeroepen om vooral nogmaals contact te zoeken met de gemeente om te kijken naar mogelijkheden.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer