Volledig scherm
Tuinder Jan van Sittert met op de achtergrond het voormalige kassengebied aan de Katwijkerlaan 137. © RV

Woningbouw gepland langs gemeentegrens

De gemeente Pijnacker wil een voormalig tuindersterrein van ruim 24.000 m2 aan de Katwijkerlaan 137, achter de Agaat in de Edelstenenbuurt van Rokkeveen, verkopen voor de bouw van maximaal 23 woningen. Dit staat het bestemmingsplan voor de zogeheten Katwijkerbuurt toe.

Pijnacker heeft het terrein op de grens met Zoetermeer gekocht van sierplantenkweker Jan van Sittert (56). De 18.000 m2 omvattende kassen op het perceel, waarin eerst tomaten werden geteeld en later orchideeën werden gekweekt, zijn gesloopt.

Van Sittert vond het vanwege het ontbreken van een opvolger 'best moeilijk' om afscheid van zijn bedrijf te nemen. ,,Gelukkig kan ik met mijn gezin in de Katwijkerbuurt blijven wonen. Ik ben hier geboren en getogen. Het is een historisch plekje. Mijn opa begon hier in de jaren 30 als tuinder." Het erf rond het woonhuis heeft hij recent laten opknappen met de aanleg van een gazon en beplanting en de bouw van chalet met garage.

Pijnacker-Nootdorp maakt het via openbare inschrijving mogelijk om tot 21 juli een bod op het perceel uit te brengen. De gunning vindt uiterlijk begin augustus plaats aan de hoogst biedende partij. De gemeente wil minimaal 2.250.000 euro exclusief btw voor de grond incasseren. De koper moet de grond op zijn eigen kosten laten saneren. De grond is ernstig verontreinigd met zware metalen en PAK en in de puinfunderingslaag is asbest aangetroffen. Volgens Van Sittert was in het verleden een ketelbedrijf op het terrein gevestigd.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer