Afbeelding ter illustratie
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © ANP XTRA

Zeven dode ganzen omgeving Planbaan: ‘Hondenbezitters moeten extra opletten’

Een groep ganzen is gisteren dood aangetroffen in de omgeving van de Planbaan bij de kruising met de Marotplan. De gemeente waarschuwt hondenbezitters om extra op hun huisdieren te letten.

Waaraan de ganzen zijn overleden, is volgens een gemeentewoordvoerder namelijk nog erg onduidelijk. Op dit moment wordt in een laboratorium in Lelystad onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de beesten. Een inwoner tipte de gemeente woensdag, toen een groepje ganzen vlakbij de Noordhovense Plas opeens ‘ziekteverschijnselen’ vertoonde. 

Eenmaal ter plaatse bleken zes dieren al te zijn overleden. ,,Twee zieke ganzen leefden nog, die hebben we direct naar Vogelopvang De Wulp in Den Haag gebracht. Toch kwam de hulp voor een van de twee ganzen te laat. Die overleed uiteindelijk alsnog”, vertelt Huib den Heijer van Dierenambulance Den Haag. De ander heeft Norit toegediend gekregen ‘om alles door te laten spoelen’ en lijkt nu stabiel, aldus Den Heijer. 

Maatregelen

De gemeente weet niet of andere dieren op dit moment ook gevaar lopen om ziek te worden en heeft daarom besloten maatregelen te treffen. ,,Het gaat tot nu toe om een lokaal incident, maar we adviseren hondenbezitters die hier hun hond uitlaten, toch om goed op te letten en hun dier aan de lijn te houden. We weten niet of er iets in het water zit, in het gebied zelf of bijvoorbeeld dat de dieren vergiftigd zijn”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Leden van Team Handhaving lopen extra vaak in het gebied rond om hondeneigenaren te waarschuwen om op te letten. 

Een van de mogelijke oorzaken dat vogels ziek kunnen worden, is botulisme, maar of dit ook de doodsoorzaak is van deze groep ganzen betwijfelt Den Heijer. ,,Daar zag het niet naar uit. De symptomen zijn dan anders. Door botulisme krijgen dieren verlammingsverschijnselen en gaan ze ‘langzaam’ dood. Deze dieren waren vrij abrupt ziek en verkeerden in een soort shock. Ik heb geen idee waar dit aan ligt en wat ze mogelijk hebben binnengekregen. Het kan van alles zijn. Het is even wachten op de onderzoeksresultaten. Van de nog levende gans is inmiddels ook bloed afgenomen”, aldus Den Heijer. Voorlopig blijft de waarschuwing van de gemeente nog van kracht.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer