Volledig scherm
De Canadezen reden in jeeps over de A12 richting Zoetermeer. © Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Zo vierde Zoetermeer de bevrijding in 1945

5 meiDat wij op 5 mei Bevrijdingsdag vieren, is niet zomaar. Zoetermeer werd 74 jaar geleden bevrijd door de Canadezen na vijf jaar in oorlog geleefd te hebben. Verdiep je met Indebuurt Zoetermeer eens in een stukje geschiedenis over de stad waar je nu woont in vrijheid.

Op 10 mei 1945 werd Zoetermeer bevrijd door de Canadezen nadat de oorlog al tien dagen beëindigd was. De Canadezen reden in jeeps op de A12 en werden ter hoogte van Nutricia enthousiast onthaald, vooral door een groep Zoetermeerse dames, die gecharmeerd waren van de Canadese helden. Op foto’s van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer zie je juichende Zoetermeerders met blije gezichten. Opgelucht dat de oorlog voorbij was en blij om hun bevrijders te zien. De Canadezen trokken in de Zoetermeerse boterfabriek van Brinkers.

‘Foute’ Zoetermeerders

Op 5 mei namen de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) het gezag over van de Duitsers. 68 man in blauwe overalls met oranje sjaal trokken in de openbare lage school in de Dorpsstraat. De bewoners hingen de rood-wit-blauwe met oranje wimpels aan de gevels en de bevrijding werd gevierd. Wat tot aan die dag ten strengste verboden was.

De BS probeerde weer de orde te handhaven en stelde een lijst op met 31 ‘foute’ Zoetermeerders die zich teveel met de Duitse soldaten en NSB-ers hadden gemengd. De Zoetermeerse bevolking pakte vrouwen, die met Duitse soldaten om waren gegaan, op, scheerden ze kaal, besmeurde ze met verf en joelde ze uit.

Bevrijdingsfeesten

De bevrijding van Zoetermeer werd in augustus gevierd met een gezellig bevrijdingsfeest. Het land van boer De Groot aan de Vlamingstraat werd als feestlocatie gekozen. De Zoetermeerse bevolking genoot van een optocht, voetbalwedstrijden, paardenspelen, kinderspelletjes, een vliegerwedstrijd en een feest met afsluitend vuurwerk.

Een exclusief diner werd georganiseerd voor de burgemeester en andere belangrijke personen uit het dorp. Het menu bestond onder meer uit koninginnensoep, tarbot en ossenhaas met verschillende groenten. Op de achterkant van de menukaart zetten de aanwezigen hun handtekening.

Volledig scherm
De menukaart van het bevrijdingsfeest in Zoetermeer. © Historisch Genootschap Oud Soetermeer

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer