Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Zoetermeer gaat zélf boetes innen: Opbrengsten direct naar stad en niet rijksoverheid

Zoetermeer wil zelf boetes innen die ze uitdeelt aan veroorzakers van overlast. Wie een bon krijgt voor het verkeerd stallen van zijn fiets, de orde verstoort of zijn hond laat loslopen waar dat niet mag, betaalt dan meteen aan de stad en niet aan de rijksoverheid. 

Het stadsbestuur komt met een voorstel om boetes door de gemeente zelf af te laten handelen. De gemeenteraad moet daar nog wel mee akkoord gaan. De stad verwacht er jaarlijks voor 30.000 euro aan boetes uit te schrijven. Het handhavingsbeleid verandert niet, belooft de gemeente.

De gemeente kan niet voor alles een boete opleggen. Bedelen, heling, drugshandel en samenscholing moeten  strafrechtelijk worden vervolgd. Wel kan het gemeentebestuur boetes opleggen bij overlast in de openbare ruimte, zoals het verstoren van de orde bij een evenement, hinderlijk gedrag op een openbare plaats of het overtreden van een softdrugsverbod. Iemand kan maximaal een boete van 410 euro krijgen van de gemeente.

Eerste

Volgens burgemeester Charlie Aptroot merken de overtreders niks van die nieuwe gang van zaken. De gemeente merkt het echter wél: de boetebedragen worden immers nu direct bijgeschreven op de gemeentelijke bankrekening. 

Tot voor kort kregen gemeenten een deel van de door handhavers uitgeschreven boetes. Zoetermeer is het er niet mee eens dat het Rijk nu niks meer afdraagt. Burgemeester Aptroot: ,,Wij zijn een van de eerste gemeentes die boetes zelf gaan innen. Een deel van het werk doen we al, maar de hele boete gaat naar het Rijk. Dat gaan wij nu beter organiseren.”

Nieuw is ook dat het gemeentebestuur een boete kan opleggen aan stichtingen en verenigingen. Daarvoor is de maximale boete 2.250 euro.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer