Volledig scherm
© ANP

Zoetermeer houdt rekening met coronamaatregelen: nog geen boetes uitgedeeld

Voor door de coronacrisis getroffen ondernemers opent de gemeente Zoetermeer maandag een noodloket. Ondertussen houden Zoetermeerders zich goed aan alle maatregelen, want er zijn nog geen boetes uitgedeeld.

Via het loket krijgen ondernemers informatie over onder andere het pakket aan landelijke maatregelen om banen en inkomens te beschermen. Dat gaat om onder meer tijdelijke tegemoetkoming van loonkosten, versoepeling van belastingbetaling en compensatie voor getroffen sectoren. 

Het noodloket is alleen telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14079. Zo kunnen Zoetermeerse zzp’ers en ondernemers persoonlijk contact leggen en specifieke vragen voorleggen. Zoetermeer voert namens het rijk de versnelde procedure uit zodat zzp’ers voor drie maanden inkomensondersteuning krijgen. 

De stad nam deze week ook zelf maatregelen om ondernemers tegemoet te komen. De gemeente belooft coulant om te gaan met ondernemers die melden dat zij niet kunnen betalen als gevolg van de coronacrisis. Uitstel tot 31 augustus is dan mogelijk.

Ozb

Ook voor inwoners die in de financiële problemen komen door de crisis is het mogelijk om bijvoorbeeld de gemeentebelastingen zoals ozb later te betalen. De gemeente schuift voor wie zich meldt de betalingstermijn op van 31 mei naar 31 augustus. Bovendien zet de gemeente haar invorderingen via incassobureau’s en deurwaarders stop tot het eind van de zomer. 

Nu de horeca de deuren heeft moeten sluiten en de terrassen zijn opgeborgen, vraagt de gemeente ook geen belasting voor die terrasruimte. Pas als de terrassen weer open mogen, gaat te belastingteller weer lopen bij de gemeente.  

Geen boetes

Ondertussen houdt het team Handhaving extra toezicht in het Stadshart, op de sportvelden en op plekken waar vaak groepen jongeren te vinden zijn. Burgemeester Aptroot meldde vrijdag dat er nog geen boetes zijn uitgeschreven voor mensen die zich niet aan de nieuwe regels houden.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer