Volledig scherm
Tankstation Haan op de Zwaardslootseweg in Zoetermeer was in 2018 doelwit van een inbraak. © Politie Zoetermeer

Zoetermeer iets veiliger, vooral diefstal neemt af

AD MisdaadmeterZoetermeer doet goede zaken in de nieuwe editie van de AD Misdaadmeter: de gemeente zakt van plek 55 naar 68 op de lijst van onveilige gemeenten.

In Zoetermeer daalde het aantal aangiftes op de tien veelvoorkomende delicten die meetellen voor de Misdaadmeter met 18 procent harder dan de landelijke trend van 12 procent. Vooral veel vormen van diefstal namen flink af. Het aantal inbraken uit schuurtjes halveerde bijna: van 172 gevallen in 2017 naar 93 in 2018.

Ook werd er minder vaak melding gedaan van woninginbraak (-16 procent) en diefstal uit of vanaf motorvoertuigen (-18 procent). Het aantal overvallen daalde van tien gevallen in 2017 naar 'slechts' drie in 2018. Alleen het aantal gestolen auto's lag er iets hoger dan een jaar eerder.

Ook de gemeente Den Haag doet het beter in de Misdaadmeter en zakt van plek 5 naar plek 6. Er werd minder ingebroken: minder in woningen (- 14 procent), minder in garages en schuurtjes (- 23 procent) en er werd minder gestolen uit of vanaf motorvoertuigen (-20 procent). Het aantal aangiftes van zakkenrollen daalde spectaculair: waren er in 2017 nog 1286 gevallen, een jaar later waren dat er nog maar 789, een afname van 39 procent.

Wel steeg, passend bij de landelijke trend, het aantal overvallen. In 2018 waren dat er 48, een jaar eerder nog 42. Ook werden er meer auto's gestolen (plus 11 procent) en werden er meer gevallen van bedreiging gemeld (plus 18 procent).

Limburg

De top 10 van de 18de editie van de Misdaadmeter telt maar liefst vier gemeenten uit Limburg. Naast Heerlen en Maastricht, die vorig jaar ook bij de tien onveiligste gemeenten stonden, zijn dat Sittard-Geleen en Roermond. In deze vier gemeenten daalde weliswaar het totaal aantal aangiften en meldingen van misdrijven, maar in drie ervan er waren wel méér overvallen. In Roermond waren 11 procent meer inbraken, misdrijven die zwaar meetellen in de ranglijst van (on)veilige gemeenten. Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van Nederland. Dinkelland in Twente is het veiligst.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer