Volledig scherm
Leden van scoutinggroep John McCormick met scoutingleden uit Scranton. © Scoutinggroep John McCormick

Zoetermeer krijgt internationale belangstelling door filmpje over oorlogsheld John McCormick

Zoetermeer staat even in de internationale belangstelling. De Amerikaanse ambassade heeft een filmpje gemaakt over John McCormick met de titel ‘The American Hero of the Zoetermeer region’. Het filmpje is gemaakt voor de herdenking van 75 jaar vrijheid.

Dit is gebeurd tot vreugde van de Zoetermeerse scoutinggroep John McCormick, waarvan een aantal leden op dit moment in Amerika is. Onlangs vertrokken vijf scouts naar de 24ste Wereldjamboree, een bijeenkomst voor scouts vanuit heel de wereld. 

‘Het is ze gelukt om tussen de 45.000 aanwezige deelnemers scouts te vinden uit het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania’, laat de scoutinggroep verheugd weten. Niet helemaal zonder reden, want John McCormick werd op 2 augustus 1921 in Scranton geboren. McCormick was een van de negen bemanningsleden van een bommenwerper die op 22 februari 1945 vanuit Engeland vertrok. 

Neergeschoten

‘Door beschietingen in Duitsland, verlies van brandstof en het uitvallen van de derde motor moest er een noodlanding worden gemaakt in de Geerpolder nabij Zoetermeer’, aldus de scouttinggroep. De Amerikaan verbleef op enkele onderduikadressen en werkte samen met het Zoetermeerse verzet. Op 23-jarige leeftijd kwam hij op 29 april 1945 om het leven toen hij werd neergeschoten bij het Jachthuis in Zevenhuizen. Hij ligt begraven bij de Nederlands-hervormde kerk in de Dorpsstraat. Nog ieder jaar leggen scouts bloemen bij het graf.

Naast het filmpje over McCormick en Zoetermeer heeft de Amerikaanse ambassade een aantal korte video’s gemaakt over oorlogsmonumenten in Nederland die iets met de Verenigde Staten te maken hebben. 

Bekijk hieronder de beelden. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer