Volledig scherm
IS-vlag. © ANP

Zoetermeer volgt vier geradicaliseerde moslims

De gemeente en politie- en veiligheidsdiensten houden momenteel vier geradicaliseerde moslims in Zoetermeer actief in de gaten.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs gemeenten die voor de zogeheten persoonsgerichte aanpak (PGA) geld krijgen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In Nederland worden in ieder geval 160 geradicaliseerde moslims in de gaten gehouden. Slechts negen van de 25 gemeenten die PGA krijgen, wilden aantallen delen met de Volkskrant. Het werkelijke aantal mensen dat op de lokale radar staat ligt daarom zeker hoger dan 160.

Amsterdam houdt 59 geradicaliseerde moslims in de gaten, Rotterdam 38, Den Haag 'tientallen' en Arnhem 20. De acht gemeenten die het meeste van het geld toebedeeld krijgen - Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft, Arnhem, Zoetermeer en Gouda - gelden in het algemeen als de gebieden waar de meeste Syriëgangers en -terugkeerders vandaan komen.

Terreurverdachte Hardi N. uit Arnhem werd volgens burgemeester Ahmed Marcouch mede dankzij een melding van de gemeente bij de inlichtingendiensten aangehouden. Hij wordt samen met zes anderen veracht van het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland.

Herkenning

,,Gemeenten spelen een grote rol in tijdige herkenning van radicalisering binnen hun gemeente of regio'', schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid eind 2014 in een handreiking voor gemeenten. ,,Een voorbeeld is een wethouder onderwijs die alle schooldirecteuren in de gemeente uitnodigt om te bespreken in hoeverre zij iets merken van radicalisering. Ook in bestuurlijke contacten met religieuze instellingen kunnen signalen van radicaliseringsproblematiek aan de orde komen.''

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer