Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Zoetermeer Vooruit vecht tegen verlaging pgb voor jeugdhulp

De partij Zoetermeer Vooruit verzet zich tegen de verlaging van het persoonsgebonden budget (pgb) voor jeugdhulp, een van de maatregelen van de Perspectiefnota 2020. Het bedrag van twintig euro wordt bijna gehalveerd. Maandag wordt een besluit genomen over de verordening.

Zoetermeer Vooruit vindt de maatregel onnodig. Het huidige tarief van de pgb is vastgesteld op maximaal twintig euro per uur of dagdeel. Met het huidige voorstel wordt dit vanaf 1 januari 2020 verlaagd naar het minimumloon per uur inclusief vakantiegeld. ,,Dit komt neer op een bedrag rond de elf euro’’, aldus fractievoorzitter Juliëtte Meurs-Troch. ,,Dat is te weinig voor veel gezinnen.”

Duurdere hulp

In Zoetermeer maken ongeveer honderd gezinnen gebruik van een pgb voor jeugdhulp in het sociale netwerk. Het gaat hierbij om kinderen die intensieve zorg behoeven. ,,De vraag is of deze bezuiniging gaat werken’’, zegt Juliëtte Meurs-Troch. ,,Omdat het bedrag zo laag is, kunnen ouders ervoor kiezen om duurdere hulp in te schakelen, in plaats van zelf thuis te blijven. Dan vallen de kosten alsnog hoger uit.”

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer