Volledig scherm
Ter illustratie © ROBIN UTRECHT

Zoetermeer wil sneller woningen gaan bouwen

Met in één keer aanwijzen van veertien nieuwe bouwlocaties in Zoetermeer wil het college haast maken met woningbouw. Ruim een kwart wordt goedkope huur, een kwart middenhuur en bijna de helft koop.

In het huidige tempo wordt de ­ambitie om de komende tien tot vijftien jaar 10.000 tot 16.000 huizen extra te bouwen niet ­gehaald, constateerde wethouder Robin Paalvast al voor de zomer. Daarvoor zijn minimaal 700 woningen per jaar nodig en dat aantal wordt nu niet gehaald.

Om het tij te keren besloot het college dat op veertien plekken haast moet worden gemaakt met het ontwikkelen van bouwplannen. Het gaat om in totaal 110.000 vierkante meter grond. Daar is plek voor ruim 2000 tot bijna 2900 ­woningen, schat het Zoetermeerse college.

Zo moeten er volgens de voorstellen 100 tot 150 woningen komen aan de Brusselstraat waar nu het politiebureau en de brandweer­kazerne zijn. In het ­centrum van de stad is ook bouwruimte tussen tot starterswoningen getransformeerde kantoren aan de Engelandlaan, op parkeerterreinen aan de Denemarkenlaan, Frankrijk­laan en Belgiëlaan, op een waterpartij aan de Nederlandlaan en in of in plaats van kantoren aan de Luxemburg­laan en Engelandlaan. 

In de wijk Rokkeveen heeft het college het halfronde gebouw aan de Eleanor Rooseveltlaan op het oog. Aan het Zalkerbos kan een garagebedrijf plaatsmaken voor huizen, net als een bosje bij de Van Aalstlaan. Op het Kwadrant A, met 35.000 vierkante meter veruit de ruimste ­kavel, passen 300 tot 400 woningen.

Aan het begin van het Brede­water, bij de oprit van de snelweg A12, is plek voor 200 tot 300 woningen. Daar mag tot 120 meter hoogte worden gebouwd.

Tijdswinst

De grootste tijdwinst komt doordat nu niet voor elk locatie aparte procedures en raadsbesluiten nodig zijn, maar dat alles in één keer wordt afgesproken. In het voorstel naar de gemeenteraad wordt per bouwlocatie al de parkeernorm, ­samenspraak, bouwhoogte en doelgroep genoemd. Doordat er nu al veel duidelijkheid is, stelt het college, worden locaties ook veel aantrekkelijker voor projectontwikkelaars om ermee aan de slag te gaan.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer