Volledig scherm
Ter illustratie © ANP XTRA

Zoetermeerder gaat meer betalen voor water vanwege klimaatcrisis

De meeste Zoetermeerders zullen volgend jaar meer waterschapsbelasting moeten gaan betalen. De belasting stijgt volgend jaar voor bedrijven en huishoudens in gebieden van de hoogheemraadschappen van Rijnland en van Schieland en de Krimpenerwaard. 

De verhoging is een resultaat van de klimaatverandering. Om de gevolgen van zowel lange droogte als zware regenval op te vangen, moet het hoogheemraadschap extra investeringen doen. Voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stijgen de kosten met 2,7 miljoen euro in 2020. Het stadsbestuur investeert hier de komende vijf jaar een miljoen per jaar in.

In dit gebied betaalt een gezin met een huurwoning in 2020 gemiddeld 278 euro aan waterschapslasten, een stijging van zo’n 2,5 procent ten opzichte van 2019. Gezinnen met een koopwoning betalen in Schieland in 2020 gemiddeld 358 euro aan waterschapsbelasting. Dit komt neer op een stijging van gemiddeld acht euro per huishouden. Het hoogheemraadschap gaat hierbij uit van een Woz-waarde van 220.000 euro.

Rijnland iets goedkoper

Inwoners in het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland zijn íéts goedkoper uit: een gezin met een eigen woning ter waarde van 200.000 euro betaalt twee procent meer, wat neerkomt op zeven euro per jaar.

De grootste investering van Rijnland is de renovatie en uitbreiding van de zuiveringen. Het hoogheemraadschap trekt daar in 2020 44 miljoen euro voor uit. Ook investeert ze volgend jaar 7,4 miljoen euro in schoon water. Om de verwachte regen op te kunnen vangen investeert Rijnland in 2020 ook nog 10 miljoen euro in de realisatie van piekbergingen in het waterschap Nieuwe Driemanspolder en Haarlemmermeer.

Het hoogheemraadschap Delfland heeft de tarieven voor 2020 bevroren. Het systeem moet wél op de schop, want de tarieven zijn erg hoog; een gezin met een koophuis ter waarde van 250.000 euro is jaarlijks zo’n 466 euro kwijt. Ter vergelijking: bewoners van een Delfts flatje betalen bijna hetzelfde als een tuinder in het Westland met enorme kassen. 

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer