Volledig scherm
PREMIUM
Moeder Desiree in de winkel. © Frank jansen

Zoetermeerders weten veehouderij Spronk nog steeds te vinden: ‘Het is nog steeds heel druk’

Veehouderij Spronk moest Zoetermeer na 100 jaar verlaten. Toch weten Zoetermeerders de befaamde agrariërs nog steeds te vinden. 

Volledig scherm
Jan-Willem (rechts) en vader Willem bij de speciale koeien, dikbillen. © Frank jansen

Na meer dan honderd jaar moest de familie met hun vleesveehouderij met pijn in het hart hun stekje aan de Voorweg in Zoetermeer verlaten. Aanleiding was de aanleg van de Nieuwe Driemanspolder en de bijbehorende waterberging. Hierin wordt straks bij extreme regenval overtollig water uit de omgeving opgevangen. Daarnaast wordt er ook een natuur- en recreatiegebied aangelegd. Verwacht wordt dat de Nieuwe Driemanspolder in 2020 opgeleverd kan worden.

Net als een aantal andere ondernemingen en boerenbedrijven aan de Voorweg moest de familie Spronk dus ergens anders opnieuw beginnen. Inmiddels draait het bedrijf weer als vanouds in Zoeterwoude. De 200 dikbilkoeien, die met vrachtwagens werden verhuisd, zijn ook al gewend aan hun nieuwe plek.

Toch is het volgens Jan Willem Spronk, de vierde generatie die zich over de speciale koeien ontfermt, moeilijk geweest om hun oude plek in Zoetermeer te verlaten. ,,Aan de ene kant wisten we al ruim vijftien jaar dat we weg moesten, maar toch was het wel lastig. Vooral voor mijn vader. Zijn opa begon de vleesveehouderij rond 1910 aan de Voorweg. Hij is daar geboren, opgegroeid en nu moest hij op zijn 59ste ergens anders heen’’, vertelt Jan Willem.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer