Zoetermeers bedrijf zet technologie om algen te bestrijden in vijftig landen in
Algen bestrijden met geluiden die je niet kunt horen. Twee jaar lang was Zoetermeer een proeftuin voor dit systeem dat in vijftig landen wordt gebruikt.
Theo Paijmans
Geen mens die het geluid hoort. De meeste dieren ook niet. Ook de vissen in de Zoetermeerseplas zwommen rustig langs de boeien van LG Sonic. Na een proef van twee jaar om daar de blauwalg aan te pakken, heeft het Zoetermeerse bedrijf de boeien uit het water van de Zoetermeerseplas gevist. Maar in de vijftig landen waar het bedrijf ook actief is, dobberen de boeien nog. Volgepakt met allerlei technologische snufjes, om ook daar algenplagen te bestrijden met geluid dat niemand hoort.
Lisa Brand is werkzaam bij LG Sonic als chief technology officer. Ze is van huis uit microbioloog en kwam bij het Zoetermeerse bedrijf om onderzoek te doen naar het effect van ultrasone geluiden op algen. ,,Nu ben ik betrokken bij de ontwikkeling van de technologie en de toepassing ervan."
Elk meer is anders en algengroei is een reactie op bijvoorbeeld vervuiling
Lisa Brand
In 2005 besloot LG Sonic om te onderzoeken hoe ultrasoon geluid zoiets minuscuuls als een alg kan stoppen. ,,We ontdekten dat er veel verschil is tussen algensoorten. Algen kunnen een plantje of een bacterie zijn. Ze leven ook op verschillende manieren in het water", vertelt Brand. De volgende stap was het ontwikkelen van de ultrasone technologie. Dat werd een systeem dat geluid zendt naar de bovenste laag water. ,,Daar leven de algen ook. Ze hebben zonlicht nodig om te kunnen groeien. Onze ultrasone geluidsgolven tasten de drijfbaarheid van de algen aan. Ze zakken weg in het water, krijgen minder zonlicht en sterven af."
Met de technologie die het bedrijf ontwikkelde, is het inmiddels aan de slag in landen als Japan, Amerika, Canada, Engeland en Columbia. ,,Algen zijn wereldwijd een probleem", stelt Brand vast. Het bedrijf blijft verder sleutelen aan de ultrasone technologie. De boeien die wereldwijd in meren drijven, zijn behangen met sensoren. Die sturen elke dertig minuten updates over de waterkwaliteit. Al die data, legt Brand uit, worden verwerkt in steeds slimmere berekeningen om de boeien aan te sturen. LG Sonic kan de voortgang in de meren zelfs op satellietbeelden bestuderen. Zo kon het bedrijf ook de blauwalg in de Zoetermeerseplas voor, tijdens en na de proef in de gaten houden.
Maar eigenlijk is het niet de alg die Brand mateloos fascineert. Dat zijn de meren: ,,Elk meer is anders en algengroei is een reactie op bijvoorbeeld vervuiling. Dan ontstaat er ook pas een algenprobleem."