Volledig scherm
Leerlingen van groep 7 van basisschool De Waterlelie tonen het schoolmeubilair dat naar Gambia wordt verscheept. © Jacques Zorgman

Zoetermeerse basisschool stuurt 200 tafels naar Gambia

Het begon met wat sportkleding van de kinderen van de Zoetermeerse basisschool De Waterlelie. Spontaan werd besloten om die aan een goed doel te geven. Het plan viel in de smaak en ging groeien. Nu stuurt de school een enorme scheepscontainer met schoolmeubels richting Gambia.

Als de verhuiswagen over twee weken voor de deur van basisschool De Waterlelie staat, is dat om het complete schoolmeubilair van alle groepen op te halen. Directeur Irma Ronkes Agerbeek rekent het nog even uit. De school heeft in totaal meer dan tweehonderd tafeltjes en stoeltjes. Plus alle kasten die in de klaslokalen van de Waterlelie stonden, zo'n 28 stuks. ,,We organiseren binnenkort nog een dag met de leerlingen die met een schroevendraaier zelf de meubels uit elkaar mogen schroeven", vertelt Ronkes Agerbeek. Dan worden de tafeltjes en stoeltjes gestapeld en goed verpakt in de vrachtwagen geladen. Die rijdt naar de haven waar het gedemonteerde meubilair in een grote scheepscontainer wordt opgeborgen voor de lange scheepsreis naar Gambia, eind augustus.

Armoedig

Quote

De tafels hebben laatjes, maar die verschepen we niet, want de kinderen in Gambia hebben niets om in die laatjes te stoppen

Directeur Irma Ronkes Agerbeek

Het geld voor de reis, zo'n 4600 euro, wordt opgebracht door donaties. Zo kunnen Zoetermeerders hun statiegeldbonnen inleveren bij de Albert Heijn in Rokkeveen.

Een onderdeel van de schoolmeubels blijft achter in Nederland. ,,De tafels hebben laatjes, maar die verschepen we niet, want de kinderen in Gambia hebben niets om in die laatjes te stoppen." Het is wel een goed voorbeeld om aan de kinderen uit te leggen hoe armoedig de omstandigheden in het West-Afrikaanse land zijn. In Gambia mogen kinderen de eerste zes jaar weliswaar gratis naar school, maar er zijn nog veel te weinig scholen in het straatarme land. Zo telt heel Gambia maar 200 basisscholen. De meubels zijn bestemd voor een nieuwe school die op dit moment gebouwd wordt vlakbij de grens met Senegal. Drie lokalen zijn al af, maar daar staat alleen wat oud meubilair. Een groot aantal lokalen moet nog gebouwd en ingericht worden.

,,We hebben aan de ouders ook gevraagd om kleding te doneren voor de kinderen daar, die sturen we ook mee", vertelt Ronkes Agerbeek. Ze zou nog wel veel meer willen doen, geeft ze toe. Een actie om de laatjes vol te krijgen, bijvoorbeeld.

Maar als school kun je maar zoveel met zijn allen voor elkaar boksen, legt ze uit. ,,Uiteindelijk zijn we een gezonde school waar we onderwijs geven. Dat gunnen de kinderen in Gambia ook."

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer