Volledig scherm
ONC Parkdreef OranjeNassau College Parkdreef Den Haag © StreetView

Zoetermeerse docent volgens weekendarts besmet met mazelen, GGD twijfelt sterk over diagnose

UPDATENa de mazelenuitbraak in Den Haag, lijkt het virus ook in Zoetermeer op te duiken. Bij een docent van het Oranje Nassau College Parkdreef (ONC) is gisteren de diagnose gesteld, dat meldde de school vandaag in een brief aan de ouders. De diagnose is gesteld door een weekendarts, maar de GGD geeft aan de resultaten van het laboratoriumonderzoek af te wachten. 

Volledig scherm
Brief van ONC aan ouders en medewerkers nav mazelendiagnose © ONC Parkdreef

Het mazelenalarm is het gevolg van een zieke docent die zich dit weekend meldde bij de dienstdoende arts. De dokter stelde aan de hand van het bezoek de diagnose, maar de uitkomst van het laboratoriumonderzoek is nog niet bekend. De arts adviseerde de leerkracht om zijn bevindingen onmiddellijk bij de school te melden. Daarop stuurde de directeur van de school een brief naar ouders en leerlingen met de mededeling dat bij ‘één van de collega’s de diagnose mazelen is gesteld’. Om welke docent het gaat wil directeur Mariet van Goch uit privacyoverwegingen niet zeggen. 

Uit de brief blijkt dat de school zich nog geen grote zorgen maakt. ,,We gaan ervan uit dat nagenoeg iedere leerling en collega van onze school is gevaccineerd. Ter geruststelling: ieder die is ingeënt, is beschermd en zal geen mazelen krijgen. Geplande activiteiten gaan gewoon door.”

De GGD twijfelt over de diagnose die is gesteld en volgens hen is de school erg voortvarend geweest. ,,Op basis van de klachten van deze patiënt gaan wij er niet vanuit dat deze persoon de mazelen heeft”, zegt woordvoerder Miranda de Haan van GGD Haaglanden. ,,De huisarts kan ook een diagnose stellen. Dat is echter een verdenking, want pas na laboratoriumonderzoek staat vast dat het mazelen is. Wat ons betreft is er na het kennis nemen van de klachten slechts sprake van een lichte verdenking.” De GGD Haaglanden vindt echter dat de school juist heeft gehandeld door ouders en leerlingen in te lichten.

Uitsluitsel

Op dit moment vindt er onderzoek plaats in een laboratorium naar de ziekteverschijnselen van de docent. De GGD verwacht morgen duidelijkheid te kunnen scheppen. Dan wordt definitief duidelijk of de leraar inderdaad geen mazelen heeft, of juist wél.

Hoge vaccinatiegraad

Als het toch om het mazelenvirus gaat is de kans op een uitbraak in Zoetermeer erg laag. De vaccinatiegraad in de stad is met meer dan 95 procent op orde. Uit de cijfers van 2018 blijkt namelijk dat 95,7 procent van de Zoetermeerse kinderen op tweejarige leeftijd ingeënt is tegen de mazelen. Voor zover de directeur kan zeggen worden er daarom ook geen kinderen door ouders thuis gehouden. 

Besmettelijk

Mazelen is één van de besmettelijkste ziekten die er bestaan. Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. ,,Kinderen kunnen er doodziek van worden”, zei viroloog Ab Osterhaus eerder al tegen deze krant. Volgens hem is het daarom ook noodzaak om kinderen te vaccineren tegen het virus. ,,Als je je kinderen dat kunt besparen moet je dat doen. Het virus vindt moeiteloos elk kind dat niet gevaccineerd is of geen mazelen gehad heeft.”

In de video hieronder spreekt viroloog Ab Osterhaus zijn zorgen uit over de mazelenuitbraak in Den Haag. Tekst gaat verder onder de video. 

Flink ziek

De kans dat Nederlands aan de ziekte overlijden is overigens erg klein. Het RIVM heeft berekend dat de kans om in Nederland bij besmetting te overlijden, kleiner is dan 1 op de 10.000 gevallen. Ter vergelijking: in ontwikkelingslanden sterven zo’n 250 kinderen per dag aan mazelen. ,,In Nederland ben je er wel even flink ziek van, maar meestal gaat het zonder verdere complicaties over”, verklaarde Helma Ruijs, arts infectieziektebestrijding van het RIVM onlangs tegen deze krant. 

Het virus is volgens viroloog Osterhaus niet gevaarlijker voor volwassenen dan voor kinderen. ,,Ziektes zoals de bof of polio brengen voor volwassenen meer gevaren met zich mee. Dat neemt niet weg dat de mazelen sowieso al een ernstige ziekte is.”

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer