Volledig scherm
PREMIUM
Ter illustratie. © ANP

Zoetermeerse huiseigenaren hebben steeds meer vermogen

De gemiddelde woz-waarde van Zoetermeerse woningen is met ruim 10.000 euro gestegen tot 210.716 euro. Wie nieuwsgierig is naar zijn taxatie moet nog even geduld hebben. Morgen ploffen bij alle Zoetermeerse huishoudens de woz-beschikkingen op de mat.

De totale waarde van het Zoetermeerse vastgoed - woningen én bedrijven - is gestegen tot het astronomische bedrag van 14,2 miljard euro, berekende de gemeente. Die laat elk jaar al het vastgoed binnen de gemeentegrenzen taxeren voor het heffen van onroerende zaakbelasting (ozb). Daarbij wordt onder meer gekeken naar verkoopprijzen. De gemeente gebruikt de waarde van 1 januari in het jaar ervoor. De woz-taxatie wordt overigens ook gebruikt door het waterschap en de belastingdienst. Ook huurders krijgen een woz-beschikking, omdat de taxatie van invloed kan zijn op de huurprijs.

Alle Zoetermeerse woningen samen vormen veruit het grootste deel van het vastgoed. De woz-waarde van de bijna 60.000 Zoetermeerse woningen is in totaal bijna 12,3 miljard euro, ruim 1 miljard meer dan het jaar daarvoor. De gemiddelde woz-waarde is dit jaar 210.217 euro, tegen 200.418 vorig jaar. Gezien de steeds verder stijgende huizenprijzen zal de taxatie volgend jaar naar verwachting weer hoger uitvallen. De stad telt ook nog eens enkele duizenden niet–woningen, bedrijfspanden. De totale waarde daarvan is op bijna 2 miljard euro geschat.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

De maximumsnelheid op de A12 bij Zoetermeer moet terug naar 100 kilometer per uur

  • Eens (25%)
  • Oneens (72%)
  • Geen mening (3%)
1880 stemmen