Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Zoetermeerse huizen zijn nog steeds in trek: prijzen met bijna 10 procent gestegen

Zoetermeerse woningen zijn nog steeds zeer gewild. De prijzen stegen het afgelopen jaar opnieuw hard. Met 9 procent, meldt makelaarsorganisatie NVM.

Is de gekte op de huizenmarkt inderdaad voorbij? En gaan de prijzen na jaren van aanhoudende stijging van de woningprijzen eindelijk weer eens omlaag? Nee, zover is het nog niet, blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers over het afgelopen kwartaal. Maar wel valt er voor woningzoekenden weer wat meer te kiezen.

Zoetermeer blijkt onverminderd in trek met 9 procent prijsstijging in een jaar tijd en 4,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde verkooptijd was in het tweede kwartaal 37 dagen. Een jaar geleden duurde het nog 42 dagen voordat de koop was gesloten. Het aantal verkopen steeg met 5,7 procent vergeleken met vorig jaar, en er zijn zelfs 16,6 procent meer woningen verkocht dan vorig kwartaal. Maar het eerste kwartaal is door de bank genomen altijd een relatief rustige periode op de woningmarkt. De gemiddelde prijs die kopers voor een huis in de stad betalen is 282.300 euro. 

Sneller

Andere gemeenten in de regio laten globaal hetzelfde beeld zien. In Delft bijvoorbeeld zitten de prijzen nog onverminderd in de lift. Hier werden de woningen gemiddeld 10,1 procent duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde verkooptijd nam in dezelfde periode wel toe. In Rijswijk steeg het aantal verkochte huizen in een jaar tijd flink: 11,8 procent. En Wassenaar telde een prijsstijging van liefst 12,5 procent, over gemiddeld peperdure villa’s bovendien. 

In Den Haag zijn vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar 9,3 procent meer woningen  verkocht. Ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar zijn er zelfs 24,5 procent meer woningen verkocht. De gemiddelde transactieprijs ligt daar inmiddels op 332.800 euro. De verkoopsnelheid is iets afgenomen.

In Pijnacker-Nootdorp zijn de prijzen met 6,9 procent gestegen en staan de huizen korter te koop dan een jaar geleden. In Leidschendam-Voorburg zijn de prijzen in een jaar tijd met 5,4 procent gestegen. Huizen staan hier inmiddels 35 dagen te koop, tegenover 27 dagen een jaar eerder. 

In Westland is de prijsstijging maar één procent en woningen staan korter te koop.

Elke ochtend het nieuws uit Zoetermeer in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer