Ter illustratie
Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Zoetermeerse patiënten beheren als eerste in Nederland hun eigen gegevens

Zoetermeerders zijn de eerste Nederlanders die hun eigen zorggegevens beheren. Patiënten uit de stad werken mee aan een landelijke proef.

Twee Zoetermeerse patiënten gingen deze week zelfs op bezoek bij zorgminister Bruno Bruins om hem te laten zien hoe het beheer van hun ‘persoonlijke gezondheidsomgeving’ (PGO) werkt. Dat was meteen de start van het project. Met een PGO kunnen mensen zelf via een beveiligde verbinding hun medische gegevens downloaden bij zorgverleners op hun eigen computer, telefoon of tablet. Ze kunnen dan zelf hun medische gegevens beheren en delen.

Dat meldt MedMij, de organisatie die de standaard beheert voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen patiënten en zorgverleners als ziekenhuizen, apotheken en artsen. 

De Zoetermeerders maken deel uit van een geselecteerde groep patiënten van apotheken in Zoetermeer die ervaring opdoet met een PGO en de door MedMij goedgekeurde apps die daar mee werken. De proef duurt drie maanden. Op termijn moeten alle inwoners van Nederland een PGO krijgen. 

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer