Volledig scherm
Bij vishandel A.Toet (winkelcentrum Vijverhoek) is het wel duidelijk 'Het haring-happen kan niet wachten' © Peter Franken

Zoetermeerse visboeren vieren feest met nieuwe haring

Korenwijn, vlaggen, Hollandse muziek en haring happende mensen. Zoetermeerse visboeren maken een feestje van de komst van de nieuwe haring.

Quote

Om 03.00 uur vannacht hadden wij zelf onze eerste nieuwe haring al op

Eigenaar Peter van vishandel Volendam

Vishandel Volendam in winkelcentrum Rokkeveen heeft de traditionele haringkar buiten de zaak geplaatst, uit de speakerboxen schalt Volendamse muziek en de winkel is versierd met vlaggetjes.

Voor 08.30 uur stonden er al klanten voor de deur die niet konden wachten om de zachte, zilte smaak van de nieuwe haring te proeven, zegt eigenaar Peter. ,,Om 03.00 uur vannacht hadden wij zelf onze eerste nieuwe haring al op. Vanuit Volendam reden we naar de visafslag waar een partij haring op ons stond te wachten. Na het snijden en proeven zijn we om 03.30 uur richting Zoetermeer vertrokken. De haringen waren bevroren en moesten in een paar uur tijd ontdooien voordat we ze aan onze klanten konden aanbieden."

De nieuwe haring is vet, ziltig, zacht en aan de binnenkant frisrood van kleur. ,,Goede haring heeft een ronde, dikke buik, is lekker zacht en heeft een mooie blanke kleur. Je proeft de zee."

Er komt een klant binnen die de visboer feliciteert met deze feestelijke dag. Een medewerkster van de nabijgelegen groenteboer roept dat ze in haar lunchpauze een broodje nieuwe haring met veel uitjes komt halen. ,,Heerlijk!"

Peter neemt later deze ochtend plaats bij zijn haringkar om de grote groepen klanten te bedienen met vers gesneden haring. er is zelfs een klant die 12 stuks achter elkaar naar binnen laat glijden. Hij vervolgt: ,,Zoetermeerders houden van een zachtere, niet te zoute of koude haring. Bij voorkeur zonder ui en zuur.In elk deel van het land hebben mensen andere wensen. In Volendam houden ze van een stevigere variant."

Volledig scherm
In de lunchpauze vieren klanten van Vishandel Volendam in winkelcentrum Rokkeveen het haringfeest mee. © Peter Franken
Quote

We gaan vandaag knallen. Sommigen eten er wel zes of zeven, meestal zijn dat mannen

Eigenaar Yvonne Toet van Vishandel A.Toet.

Knallen
De vlaggen met nieuwe haring erop wapperen bij de entree van winkelcentrum Vijverhoek. Klanten kopen al vroeg bakjes vers schoongemaakte haring voor thuis bij Vishandel A. Toet. Eigenaren Arie en Yvonne Toet hebben hun hele team ingezet om de drukte aan te kunnen. Yvonne: ,,We gaan vandaag knallen. Sommigen eten er wel zes of zeven, meestal zijn dat mannen." Buurtbewoner Ferry bestelt bescheiden één haring, met uitjes: ,,Hij smaakt heerlijk. Doe mij er nog maar één," zegt hij smullend.

Een Hagenaar komt speciaal naar de Scheveningse vishandel in Zoetermeer. ,,Doe mij maar zes haringen voor de ouwe lullenclub waar ik zo heen ga. Hier hebben ze gewoon de beste, vers van het mes.'

Yvonne hoopt dat haar net geboren kleinkind ook haring leert eten. ,,Mijn neefje van twee eet er wel twee achter elkaar. Onze kleindochter is nu nog te klein maar zodra ze vast voedsel kan eten, ga ik haar haring leren eten."

In de Dorpsstraat voor Vis van Lon draait een man in klederdracht aan zijn draaiorgel om de komst van de delicatesse feestelijk in te luiden. Vaste klanten Dennis Geurten en Bert Gerritsen wachten aan een tafel op hun vis met een fles korenwijn op tafel. Gerritsen: ,,Samen met een collega eet ik hier elke week haring. Ze maken de vis schoon waar je bij staat. Toen mijn vriend Dennis ziek thuis zat, nam ik steeds verse vis voor hem mee." Een dame vult lachend aan: ,,Mijn tienerzoon houdt niet van groente maar haring lust hij wel."

Volledig scherm
In Vishandel Lon in de Dorpsstraat smaakt de nieuwe haring naar meer. © Peter Franken
Quote

Zelf vind ik de vis dit jaar lekker fris, ziltig en met een goede nasmaak. Het is een zonnige en feestelij­ke dag met alleen maar vrolijke mensen

Visboer Lon van Vis van Lon

Chef-kok
Visboer Lon staat met zweetdruppeltjes op het voorhoofd in de keuken om de vraag naar de nieuwe haring bij te benen.

,,Deze dag is fantastisch voor de vishandel. We hebben een chef-kok uitgenodigd die haringhapjes maakt voor onze klanten. Ik hoor alleen maar reacties als 'oeh', 'ah' ven 'heerlijk'. Zelf vind ik de vis dit jaar lekker fris, ziltig en met een goede nasmaak. Het is een zonnige en feestelijke dag met alleen maar vrolijke mensen."

Sommige klanten bestellen haring en laten het visje direct in hun keel glijden. Anderen vragen om een vis in stukjes die eenvoudig met een vorkje weggeprikt wordt. De echte liefhebber eet de haring zonder ui, maar er zijn genoeg mensen die er ui en zuur bij eten.

Sjaak Knoester staat stralend achter zijn snijplank waar hij snel de haringen ontdoet van kop en ingewanden.

,,Laatst hadden we een Turkse klant die 40 haringen heeft weggewerkt. Wij hebben ouderwets lekkere haringen. Vroeger vingen we de vis zelf. In onze zaak snijden we de vis vers waar onze klanten voor terugkomen. Binnenkort bieden we 100 haringen aan de Zonnebloem Zoetermeer Zuid aan. We delen onze delicatesse graag."

Volledig scherm
Een verkoper en verkoopster in klederdracht bij Vis van Lon. © Peter Franken

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer

Poll

‘Zet plannen voor nieuw zwembad in Zoetermeer in de ijskast’

‘Zet plannen voor nieuw zwembad in Zoetermeer in de ijskast’

  • Eens (27%)
  • Oneens (73%)
773 stemmen