Volledig scherm
© anp

Zoetermeerse zorginstelling verdacht van sjoemelen met pgb-geld

Een Zoetermeerse zorginstelling  wordt verdacht van fraude met zorggeld. De instelling incasseerde wel zorggeld maar verleende nauwelijks zorg. De kwetsbare cliënten zijn meteen overgeplaatst naar een andere instelling en er is beslag gelegd op de gelden van de zorginstelling.

Dat meldt de gemeente Zoetermeer vanochtend. De gemeente kwam in actie na tips en interne signalen uit de instelling, die niet met naam wordt genoemd. Omdat er ook cliënten van de gemeente Den Haag in de zorginstelling woonden, is die gemeente ook actief bij het onderzoek betrokken.

Eind april heeft een fraudeteam op zeven Zoetermeerse adressen onderzoek gedaan. Het team sprak daar met medewerkers en cliënten van de zorginstelling. Volgens de gemeente woonden er veelal kwetsbare mensen met verschillende zorgvragen.  Ze moesten van de zorginstelling een persoonsgebonden budget (PGB)  aanvragen bij de gemeente voor onder andere de huur en de zorg. 

Ingrijpen

Een PGB is bedoeld om mensen zelf de zorg te laten inkopen die het beste bij hen past. Die zorg kan bijvoorbeeld bij een familielid worden ingekocht, maar ook bij een instelling. De verdachte instelling verleende echter geen of nauwelijks zorg, ontdekte het fraudeteam. 

De gemeente besloot meteen in te grijpen. De cliënten zijn overgeplaatst naar een andere instelling. Daarnaast is er beslag gelegd op de gelden van de zorginstelling.

Geld terug

Den  Haag en Zoetermeer willen ten onrechte uitgekeerd geld terug van de zorginstelling. ,,Het belangrijkste is dat de mogelijke fraude is gestopt, en dat de bewoners een nieuwe plek hebben gekregen waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben,'' zegt de Zoetermeerse wethouder Isabelle Vugs in een eerste reactie.

In samenwerking met indebuurt Zoetermeer